Τρίτη, Νοεμβρίου 29

Δεν αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια


Φωτογραφία για Δεν αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ρύζια, τα όσπρια και τα ζυµαρικά διατηρούνται καλύτερα αν τα βγάλουµε από την πλαστική συσκευασία τους και τα µεταφέρουµε σε άλλους περιέκτες, κυρίως σε γυάλινα βάζα µε καπάκι. Είναι αλήθεια ότι το γυαλί είναι το ασφαλέστερο υλικό συσκευασίας, καθότι, ως χηµικά αδρανές, δεν αλληλεπιδρά µε τα τρόφιµα. Από την άλλη, το υλικό συσκευασίας ενός προϊόντος, οµονοούν οι επαΐοντες, είναι ειδικά σχεδιασµένο για το τρόφιµο που περιέχει.

Επιπλέον, µεταφέροντας το προϊόν σε έναν άκαµπτο περιέκτη µε καπάκι, ενδέχεται να επιταχύνουµε την αλλοίωσή του. Ο λόγος είναι απλός: µεταφέροντας σε ένα βάζο του 1 λίτρου µισό κιλό ρύζι και κλείνοντάς το µε το καπάκι του, κλείνουµε εντός του βάζου αέρα και άρα υγρασία, παράγοντες αλλοίωσης του τροφίµου. Αυτό αλλάζει αν χρησιµοποιήσουµε βάζα που να χωρούν ίσα-ίσα το τρόφιµο, όµως και πάλι, όταν θα χρησιµοποιήσουµε µέρος της ποσότητας, θα αντιµετωπίσουµε το ίδιο πρόβληµα.

Τι κάνουµε; ∆ιατηρούµε το προϊόν στη µητρική του συσκευασία. Κάθε φορά που χρησιµοποιούµε ένα µέρος του περιεχοµένου, φροντίζουµε να επανακλείσουµε τη συσκευασία, αφαιρώντας όσο καλύτερα γίνεται τον αέρα. Μειώνοντας τον αέρα εντός της συσκευασίας, µειώνουµε την έκθεση του προϊόντος σε συνθήκες που ευνοούν την αλλοίωσή του. Για να σφραγίσουµε το προϊόν, χρησιµοποιούµε είτε το αυτοκόλλητο που πλέον φέρουν πολλές συσκευασίες τροφίµων είτε τα ειδικά πλαστικά κλιπ που πωλούνται σε αρκετά µαγαζιά µε εργαλεία για την κουζίνα (π.χ. Ιkea). Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε λαστιχάκια, τα οποία εφαρµόζουµε σφιχτά πάνω στο προϊόν.

Τι γίνεται µε τα χύµα; Αν αγοράζουµε ή µας φέρουν χύµα ρύζι, όσπρια ή ζυµαρικά (χυλοπίτες, τραχανά κ.λπ.), τα συσκευάζουµε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να έρχονται σε όσο το δυνατόν µικρότερη επαφή µε τον αέρα και την υγρασία. Ιδανικά, µοιράζουµε τις ποσότητες που έχουµε σε γυάλινα βάζα µε καπάκι που κλείνει ερµητικά µέχρι πληρώσεως. Προτιµάµε µικρά βάζα, γιατί στα µεγάλα το προϊόν µένει εκτεθειµένο στον αέρα που θα κλείσουµε εντός τους. Εναλλακτικά, τα βάζουµε σε ειδικές σακούλες τροφίµων από νάιλον ή πυκνής ύφανσης πανί τις οποίες δένουµε και σφίγγουµε καλά ώστε να αποµακρύνουµε τον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουµε ο χώρος όπου θα αποθηκεύσουµε τα τρόφιµα να είναι καθαρός, ξηρός και δροσερός.

Για να επιµηκύνουµε το χρόνο ζωής του ρυζιού και των οσπρίων, µπορούµε να τα βάλουµε ερµητικά κλεισµένα στο ψυγείο.
Πηγή
Tromaktiko