Σάββατο, Νοεμβρίου 26

Τα "όπλα" της κινεζικής δίαιτας

chin.ets.jpg
Μέχρι πρόσφατα η Δύση κοιτούσε προς την Ανατολή για να βρει λύσεις στην «επιδημία» της παχυσαρκίας. Το δυσάρεστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και η υιοθέτηση της «δυτικής» διατροφής, κάνει τις ζυγαριές της Κίνας να ...υποφέρουν.

Κι όμως. Η κινέζικη διατροφική κουλτούρα εσωκλείει στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» για μια ισορροπημένη διατροφή και το «διαβατήριο» για την υγεία – Δυτικών και Ανατολικών. Ας δούμε ένα προς ένα τα κύρια «όπλα» της, τα οποία τελευταία ...ξεχάστηκαν χάριν του «ανοίγματος» της Κίνας προς δυσμάς:
* Στα κινέζικα δεν υπάρχει λέξη για τις «θερμίδες». Κι αυτό γιατί δεν αντιμετωπίζουν την πρόσληψη τροφής σαν δυνάμει αύξηση του βάρους τους, αλλά σαν θρέψη.
* Για τους Κινέζους –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- τα λαχανικά δεν αποτελούσαν συνοδευτικό, αλλά κυρίως γεύμα. Πολλά από αυτά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και μπορούν να καλύψουν άριστα τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το μόνο που χρειάζεται τις περισσότερες φορές για να φτιαχτεί το «τέλειο γεύμα» είναι μια μικρή προσθήκη πρωτεΐνης.
* Οι Κινέζοι δεν τρώνε ποτέ ωμή σαλάτα. Κάποιος θα μπορούσε να επικρίνει την τακτική λέγοντας ότι μια ωμή σαλάτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες. Το ελαφρό μαγείρεμα ωστόσο -πάγια τακτική στην κινέζικη κουζίνα- βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο οργανισμός διευκολύνεται στο έργο του, με αποτέλεσμα να του απομένει περισσότερη ενέργεια για άλλες δραστηριότητες.
* Ένα τυπικό κινέζικο γεύμα περιλαμβάνει επίσης σούπες και τροφές σε υδαρή μορφή, σε αντίθεση με τη «στεγνή» δυτική διατροφή. «Πολλές φορές η δίψα μας συγχέεται με την πείνα», σημειώνουν οι ειδικοί και θεωρούν ότι οι σούπες μας βοηθούν να αισθανθούμε γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.
* Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τις τροφές σαν φάρμακα, τρώνε για παράδειγμα πολύ σκόρδο για την εξουδετέρωση των τοξινών. Το ίδιο πετυχαίνουν και πίνοντας πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι διευκολύνει την πέψη, μετριάζει την πείνα και καταπολεμά τις υπαίτιες για σωρεία προβλημάτων, ελεύθερες ρίζες.

stogiatro.gr