Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Το ΥΠΟΙΚ δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για να «ξεκολλήσει» την διαδικασία. Εντός του 2017 η πρώτη e-δημοπρασία
Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
 Οι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι....Θεσμοί, κατά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων για την β΄ αξιολόγηση, είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για το «μπλοκάρισμα» και τα εμπόδια που μπαίνουν στην ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Δεν έμειναν μόνο σ’ αυτό, αλλά απαίτησαν από την κυβέρνηση να βρει τρόπο, προκειμένου να «ξεκολλήσει» την διαδικασία των πλειστηριασμών, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οπερ και εγένετο και με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που έχει… επωμιστεί το έργο, να προχωράει με γοργά βήματα στη δημιουργία προγραμμάτων και πλατφόρμων για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο του 2017, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτων.
Μέσω αυτής της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας, το ΥΠΟΙΚ θα επιτύχει επί της ουσίας να «ξεπαγώσει» τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι δεν θα είναι τρόπον τινά άμεσα εξαρτώμενοι από τους συμβολαιογράφους. Η παρουσία των τελευταίων δεν θα είναι πλέον απαραίτητη, ενώ  παράλληλα θα παρακάμπτεται και η διαδικασία στις αίθουσες των δικαστηρίων, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και προξένησε κωλυσιεργίες στην εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει στο ΥΠΟΙΚ και για τον οποίο θα λάβουν γνώση οι Θεσμοί, κατά τις επαφές των δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες, προβλέπει ότι μέχρι το Απρίλιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς επίσης και το σύστημα αναγγελιών με ηλεκτρονικά μέσα και απόδοσης πλειστηριασμάτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τον Μάιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι σε θέση να διενεργήσει τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτων.
Στον e-πλειστηριασμό θα περιλαμβάνονται ακίνητα που προέρχονται από κατασχέσεις οφειλετών του δημοσίου, όπως επίσης και ακίνητα που βάζουν σε δημοπρασία οφειλέτες, έτσι ώστε να «αντισταθμίσουν» με την εφορία τα χρέη τους. Ανάλογες ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα δημιουργήσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε επίσης σύντομο χρονικό διάστηα.
Πως θα γίνεται ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός
Σχετικά απλή είναι η διαδικασία για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό, ενώ με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ηλεκτρονικά, θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες. Πρόκειται για μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους του σχετιζόμενους, που δημιουργεί αποτελεσματικότερες δικλίδες ασφαλείας και προστασίας προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, απέναντι σε επιτήδειους και «κοράκια»…
 sofokleousin.gr