Τρίτη, Νοεμβρίου 15

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: συμβολισμός και υψηλές προσδοκίες

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: συμβολισμός και υψηλές προσδοκίες
Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα έχει αναμφισβήτητα ιστορική αξία. Είναι μόλις ο τέταρτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έρχεται στην Ελλάδα ενώ μεγάλη πολιτική σημασία έχει και το γεγονός ότι ο απερχόμενος πλανητάρχης επέλεξε να είναι στην Αθήνα το τελευταίο ταξίδι που θα κάνει με το Air Force One.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ στην έλευση του αμερικανού προέδρου. Τόσο για πολιτικούς όσο και για επικοινωνιακούς λόγους. Ο Μπαράκ Ομπάμα, άλλωστε, έχει ιδιαίτερο επικοινωνιακό χάρισμα και ίσως δώσει λίγη από την «αστερόσκονή» του
και στον Έλληνα πρωθυπουργό, έστω και για λίγες ώρες. Στο πολιτικό επίπεδο η Αθήνα ζητά χείρα βοηθείας στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους.Το Μαξίμου πιστεύει ότι ο Ομπάμα θα τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους στη βάση όσων έχει κατά καιρούς δηλώσει και δημοσίως. Αν και ο Ομπάμα θα παραμείνει στο Οβάλ Γραφείο μέχρι τις πρώτες μέρες του 2017, ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και πέραν από μια πολιτική πίεση που σίγουρα εμπεριέχει μια δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα οι δυνατότητες που έχει ο 44ος αμερικανός πρόεδρος είναι σαφώς περιορισμένες.
Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την στήριξη του Ομπάμα και στο προσφυγικό. Ο αμερικανός Πρόεδρος έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί θετικά για τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες, κάτι που επανέλαβε και στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή.
Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό το οποίο φαίνεται να μπαίνει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, θα συζητηθεί και το θέμα της βάσης της Σούδας στην οποία οι αμερικανοί επιθυμούν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους.
Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η αυριανή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα καθώς αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τόσο τις διεθνείς εξελίξεις όσο και τις ΗΠΑ μετά την εκλόγή του Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, σημειώνουν ότι η τελευταία ομιλία του Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ θα έχει χαρακτήρα μανιφέστου και για αυτό ο αμερικανός πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία της.
Το βέβαιο είναι πως η Αθήνα περιμένει πολλά από τη διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει σημάδια που επιτρέπουν αισιοδοξία σε αυτό το επίπεδο.  Το αν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες της θα το ξέρουμε το απόγευμα της Τετάρτης όταν ο αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Βερολίνο.CNN Greece