Σάββατο, Νοεμβρίου 19

Τι θα γίνει με τη Συρία;

Ο ΤΡΑΜΠ, Η ΣΤΡΟΦΗ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ "ΚΟΥΒΑΡΙ" ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Τι θα γίνει με τη Συρία;

Του Κώστα Μπετινάκη


Σημαντικές αλλαγές στην γεωστρατηγική των ΗΠΑ, αναμένονται με την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ: «Oι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πόλεμο εναντίον του ΙSIS αντί να προωθούν την αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία»Όπως ήδη επιβεβαιώνει ο Τραμπ, θα εγκαταλείψει την πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία και θα επιδιώξει πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία στο «ζήτημα Άσαντ».

«Έχω αντίθετη άποψη από πολλούς ανθρώπους αναφορικά με τη Συρία» δήλωσε την Παρασκευή στη Wall Street Journal ο 70χρονος νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, ο Μπαράκ Ομπάμα ακολούθησε μια εξωτερική πολιτική που επικεντρώθηκε στην υποστήριξη και εκπαίδευση των αποκαλούμενων «μετριοπαθών» ομάδων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι –υποτίθεται- δεν είχαν σχέση με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Εκεί ακριβώς μπερδεύτηκαν τα πράγματα και δεν τηρήθηκε η συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας, καθώς οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιους ακριβώς θεωρούν «μετριοπαθείς αντάρτες».

Αντίθετα, ο Τραμπ με την συνέντευξή του υποστήριξε, πως «οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πόλεμο εναντίον του ΙSIS αντί να προωθούν την αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία».

Ο Ομπάμα, προφανώς εξαιτίας της εκλογής Τραμπ και για το διάστημα ώσπου να παραδώσει την προεδρία σε δύο μήνες, έχει δώσει νέες εντολές στο Πεντάγωνο για πόλεμο εναντίον της αλ-Κάιντα στη Συρία, όπως ακριβώς και οι Ρώσοι. Έτσι υποστηρίζει δημοσίευμα της Washington Post.

Αυτό όμως, αφού έχουν περάσει πέντε χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων η αμερικανική υποστήριξη στην αλ-Κάιντα και των «μετριοπαθών» συνεργαζόμενων με αυτήν ομάδων, ήταν πλούσια σε όπλα, εκπαίδευση και χρηματοδότηση είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η στροφή αυτή στην αμερικάνικη πολιτική, ούτε κατά πόσον έχουν δοθεί και παρόμοιες εντολές στη CIA. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η CIA ακολουθεί διαφορετική πολιτική από το Πεντάγωνο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν θεωρεί ασύνηθες να συμβεί κάτι παρόμοιο και τώρα.

Πάντως ήδη το γραφείο οικονομικής στήριξης του Στέιτ Ντιπάρμτνετ (OFAC), διέκοψε τη χρηματοδότηση σε τέσσερις ομάδες του Μετώπου αλ Νούσρα με επικεφαλής τους Abdallah Muhammad Bin-Sulayman al-Muhaysini, Jamal Husayn Zayniyah, Abdul Jashari, και Ashraf Ahmad Fari al-Allak με βάση την εντολή (E.O. 13224).

Ο Σαουδάραβας κληρικός Abdallah Muhammad Bin-Sulayman al-Muhaysini θεωρείται από τους επικεφαλής της ιδεολογίας στο μέτωπο αλ –Νούσρα. Πολλοί τον θεωρούν ως τον «νέο Οσάμα μπιν Λάντεν».


Ο Abdallah Muhammad Bin-Sulayman al-Muhaysini (στα αριστερά) αγκαλιάζει τον «δημοσιογράφο» και επικεφαλής της προπαγάνδας της αλ-Κάιντα στη Συρία Hadi Abdullah. Στον Abdullah απονεμήθηκε πρόσφατα το χρηματοδοτούμενο από την CIA βραβείο «Ελεύθερης Δημοσιογραφίας 2016»

Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, έχει δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να «εξουδετερωθούν» οι επικεφαλής του «τρομοκρατικού δικτύου αλ Νούσρα» στη Συρία.

Η επιχείρηση για τη «λίστα θανάτου» θα γίνει με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου «drone», σύμφωνα με δημοσίευμα των ιστοσελίδων «Information Clearing House» και «SCF».

Σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές, η εντολή για την επιχείρηση αυτή προκλήθηκε από πληροφορίες της αμερικανικής αντικατασκοπίας για ενδεχόμενες επιθέσεις που σχεδιάζει η αλ-Κάιντα εναντίον δυτικών στόχων.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλογες πληροφορίες είχαν δημοσιευθεί και στον βρετανικό Τύπο. Τα βρετανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι επίλεκτα τμήματα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS «είχαν πάρει εντολές να σκοτώσουν 200 εθελοντές τζιχαντιστές από τη Βρετανία που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5, MI6 και GCHQ.

Το «πρόγραμμα εκτελέσεων», δικαιολογείται «επειδή αποτελεί αμυντική προσπάθεια για την αντιμετώπισης σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών που προγραμματίζονται εναντίον δυτικών κρατών».

Στα δημοσιεύματα παρατίθεται δήλωση Βρετανού αμυντικού αξιωματούχου, στην οποία υποστηρίζει ότι «η αποστολή αυτή αποτελεί τη σοβαρότερη που έχει ανατεθεί στην SAS στην 75χρονη ιστορία του σώματος. Το κυνήγι έχει αρχίσει με στόχο κάποιους πολύ κακούς ανθρώπους».

Όπως διευκρινίζεται, η επιχείρηση των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, εντάσσεται στην «πολυεθνική προσπάθεια», γεγονός που δεν αποκλείει ότι εντάσσεται στη συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Δεν υπάρχει ωστόσο αναφορά στις εντολές που έχουν δοθεί στους περίπου 300 στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που ήδη βρίσκονται στη Συρία.

Πάντως, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικάνοι δεν έχουν δώσει «ίχνος πληροφορίας για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι θεωρούμενες απ΄ αυτούς τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία». Αυτό περιλαμβανόταν στη συμφωνία που είχαν συνυπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Κέρι.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της «Independent» στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Φισκ, «είναι εύκολο να πεις ότι οι Άραβες έχουν ενοχληθεί επειδή ένας εμπνεόμενος από Ισλαμοφοβία κέρδισε τον Λευκό Οίκο. Αλλά δεν έχουν σταματήσει να σκέφτονται πως ο Ομπάμα και οι προκάτοχοί του -Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι- είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον για το Ισλάμ».

Ο Φισκ θυμίζει στο άρθρο του πως ο Τζορτζ Μπους, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή για την επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν και είχε δημιουργήσει το Μουσουλμανικό κράτος Σιιτών στο κατεχόμενο ως τότε Σουνιτικό Ιράκ, απογοητεύοντας τη Σουνιτική Σαουδική Αραβία, από όπου προέρχονταν οι 15 από τους 19 κατηγορούμενους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου».

Η ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και -όπως υποστηρίζει ο Φισκ- «δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει σημασία πλέον τι θα αποφασίσει για τη Μέση Ανατολή. Εκείνος που έχει σημασία είναι ο Πούτιν».zougla.gr