Κυριακή, Νοεμβρίου 20

Η μηλιά του Νεύτωνα αποκτά… απογόνους!

Η μηλιά του Νεύτωνα αποκτά… απογόνους!
Πολύ λίγα είναι τα δέντρα που έχουν γίνει «διάσημα» με το πέρασμα των αιώνων. Ένα από αυτά είναι η μηλιά από την οποία έπεσε το μήλο που -υποτίθεται ότι- έδωσε στον Νεύτωνα την έμπνευση για τη θεωρία της βαρύτητας.


Η εν λόγω μηλιά όχι μόνο ζει μέχρι σήμερα, αλλά μάλλον θα… βασιλεύει για πολύ καιρό, μέσω των «διαδόχων» της. Ειδικότερα, 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία θα πάρουν σπόρους του δέντρου για να καλλιεργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες μηλιές, όπως έγινε γνωστό από τη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών της Βρετανίας. Η εταιρεία είναι η αρχαιότερη επιστημονική ακαδημία στον κόσμο, η οποία αποτελεί έναν από τους 30 φορείς που θα αποκτήσουν τη δική τους «νευτώνεια» μηλιά.

Το ανέκδοτο με τη μηλιά και τον σερ Ισαάκ Νεύτωνα, που αργότερα θα γινόταν ο 12ος κατά σειρά πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια βιογραφία του, που γράφτηκε το 1752, και το σχετικό χειρόγραφο φυλάσσεται στα αρχεία της Εταιρείας.

Το δένδρο βρίσκεται στο αρχοντικό Γούλστχορπ στο Λίνκολνσιρ, στη γενέτειρα και στο πατρικό σπίτι του Νεύτωνα. Το 2010, κομμάτια ξύλου από τη μηλιά εστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Βέβαια, το κατά πόσο όντως ο Νεύτων χρειάστηκε ένα μήλο για να αναφωνήσει ως άλλος Αρχιμήδης «εύρηκα» σχετικά με τις επαναστατικές θεωρίες του είναι ένα άλλο θέμα.