Άγριο ξύλο από φήμες για μεταδοτικές ασθένειες σε καταυλισμούς μεταναστών-προσφύγων

Λαθρομετανάστες συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έκαψαν έπιπλα και ελαστικά

Άγριο ξύλο από φήμες για μεταδοτικές ασθένειες σε καταυλισμό προσφύγων
Άγριο ξύλο και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών στο Χαρμανλί της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αφού οι αρχές σφράγισαν προσφυγικό καταυλισμό μετά από φήμες για μεταδοτικές ασθένειες και ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι της πόλης Χαρμανλί διαδήλωσαν ζητώντας να κλείσει ο καταυλισμός. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι μετανάστες πάσχουν από μεταδοτικές δερματικές ασθένειες. Ο καταυλισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη Βουλγαρία και φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς.
Η επικεφαλής της Προσφυγικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το Χαρμανλί, έλαβε την απόφαση να θέσει υπό περιορισμό στον καταυλισμό τους μετανάστες, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι οι πληροφορίες του Τύπου για επιδημία ψώρας είναι ψευδείς. "Μια ένταση που δημιουργήθηκε τεχνητά οδήγησε σε αυτό, μετά τις παραπλανητικές αναφορές" περί μεταδοτικών ασθενειών, είπε η Πέτια Παρβάνοβα, η οποία κατευθύνεται προς το Χαρμανλί.
Οι μετανάστες εκτόξευαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με νερό υπό πίεση. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ορισμένα κτίρια, όπως την καντίνα του καταυλισμού και έβαλαν φωτιές σε ελαστικά, στρώματα και σπασμένα έπιπλα.
"Η εξέγερση ξεκίνησε το μεσημέρι αλλά η κατάσταση έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο", είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο Reuters. "Αυτήν την ώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και των μεταναστών", πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για συλλήψεις ή για τραυματισμούς.
Η Βουλγαρία έχτισε έναν φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία και ενίσχυσε τους μεθοριακούς ελέγχους για να περιορίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί 17.000 μετανάστες, αριθμός κατά πολύ μειωμένος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Παρά τη λήψη αυτών των μέτρων, τους τελευταίους μήνες Βούλγαροι εθνικιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις ζητώντας να κλείσουν άμεσα όλα τα κέντρα φιλοξενίας στη Βουλγαρία και να απελαθούν οι μετανάστες πίσω στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους.news.gr