Παρασκευή, Νοεμβρίου 18

Το Βερολίνο ακολουθεί την πολιτική Σόιμπλε και λέει «όχι» για το ελληνικό χρέος

soible_mnhmonio
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δε φαίνεται να άλλαξε τη στάση του Βερολίνου, αφού ακολουθείται η γραμμή Σόιμπλε ως πάγια πολιτική απέναντι στο ελληνικό χρέος.
Τις θέσεις του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος, σύμφωνα με τη DW, είπε: «Λάβαμε υπόψη
μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ” αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».
Παράλληλα, αναλυτές της Citigroup φαίνεται πως εκτιμούν ότι η επιρροή όσων είπε ο Ομπάμα είναι μικρή, σχολιάζοντας πως δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε τελικές λύσεις στο «ελληνικό πρόβλημα».
Η στάση των Γερμανών απέναντι στις παραινέσεις του Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γίνεται ξεκάθαρη και στη χθεσινή τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί κριτική στάση απέναντι σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δηλώνοντας, «Όποιος πει τώρα σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».