Θέλουν «αίμα»: Τώρα οι δανειστές ζητούν απολύσεις στο Δημόσιο

Η τρόικα θέλει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!

Και θα χάσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τα πρόβατά τους;;;; (στην πλειοψηφία τους)

Αυτό κι αν είναι... "συμφορά".

Καλλιόπη Σουφλή

Οι δανειστές έριξαν την πρόταση τους στο τραπέζι των συζητήσεων αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο «δημόσιος τομέας στην Ελλάδα» δεν έκλεισε ποτέ γι’ αυτούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων μπήκε
πρώτο σε ένα πακέτο έξι μέτρων, εκ των οποίων όλα στοχεύουν απευθείας στο ελληνικό Δημόσιο.


Οι 6 απαιτήσεις

Οι απαιτήσεις-φωτιά των δανειστών είναι οι εξής:


1) Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας και να περιοριστεί το συνολικό κόστος, μισθολογικό και λειτουργικό.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί νομοθετική «φόρμουλα».


2) Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.


3) Να επιλυθεί το ζήτημα με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων. Οι δανειστές ζητούν, εάν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει την οποιαδήποτε βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.


4) Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το όλο ζήτημα οδεύει από αναβολή σε αναβολή, η τρόικα ζήτησε να τελειώνουν όλα «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με την απαίτησή της, από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια πρέπει να απομείνουν μόνον τρία μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). Βασική θέση των δανειστών είναι ότι οι απολαβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.


5) Να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.


6) Να μπει άμεσα «λουκέτο» σε φορείς – φαντάσματα του Δημοσίου. Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει ΄προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…


Το ζητούσε και ο Τόμσεν


Το «μένος» της τρόικας για το ελληνικό δημόσιο δεν είναι κάτι… καινούριο, αφού από το 2014 ο τότε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, είχε ζητήσει την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν.

Προσέθετε, μάλιστα, ότι υπάρχει η ανάγκη για ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει. Η άποψη του Ταμείου είναι ότι ενώ η κρίση έπληξε καίρια τον ιδιωτικό τομέα (μειώσεις μισθών, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων), ο δημόσιος τομέας έμεινε στο απυρόβλητο για ψηφοθηρικούς, κυρίως, λόγους.

Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται σε σταθερή βάση παράγοντες των δανειστών, «ενώ στην Κύπρο η κρίση προκλήθηκε από τις τράπεζες, στην Ελλάδα οφείλεται στο Δημόσιο και σε αυτό πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις».

Εμμένουν, δε, τόσο στον προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων, όσο και στη θεσμοθέτησή τους, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε να ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν», εννοώντας τις υπαναχωρήσεις των κυβερνητικών στελεχών από δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και τελικά δεν πήραν ποτέ τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.
Πηγή
http://attikanea.blogspot.gr/