Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ . . .

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος 
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα 
Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο


Τα Βαλκάνια έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αποκτούν ένα ιδιαίτερο άρωμα μπαρουτιού.
Δεν είναι μόνο όλη η αυτή η κατάσταση με το προσφυγικό, τον αναθεωρητισμό των Αλβανών και την κρυφή φωλιά της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά και φαινόμενα που δείχνουν να φέρνουν μια ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών, που φυσικά επηρεάζει και το ευρύτερο περιβάλλον. 
Δεν μπορεί λοιπόν να προσπεράσει κάποιος ορισμένα πολύ σοβαρά περιστατικά, όπως την προσπάθεια πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που αποκαλύφθηκε και στόχο είχε την δολοφονία του Τζουκάνοβιτς, στην οποία υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες ότι υπήρξε Ρωσικός δάκτυλος, ούτε τους φόβους για προσπάθεια δολοφονίας του Σέρβου Πρωθυπουργού Βούτσιτς μετά την ανακάλυψη ολόκληρου οπλοστασίου κοντά στο σπίτι του και τις ανησυχίες πάλι για εμπλοκή ρωσικής μαφίας και τέλος την σύλληψη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα προπαγανδιστικού υλικού υπέρ της Αλβανίας που είχε τελικό προορισμό την πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελλάδα. 
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις είχαμε αναφερθεί πολύ πρόσφατα σε άρθρο μας ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια μετά την αποδοχή του Μαυροβουνίου από το ΝΑΤΟ και την πορεία της Σερβίας στην ίδια κατεύθυνση … 
Όσο για το προπαγανδιστικό υλικό των Αλβανών ίσως μπαίνουμε σε κάποια νέα φάση προσπάθειας χειραγώγησης της Αλβανικής μειονότητας για εξυπηρέτηση εθνικών στόχων της Αλβανίας. 
Έτσι, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν την εξάρθρωση δικτύου που σχεδίαζε πραξικόπημα ανήμερα των εκλογών και δολοφονία του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς, με τη Σερβία να φωτογραφίζει ρωσικό δάκτυλο πίσω από την υπόθεση. 
Η εισαγγελία της Ποντγκόριτσα άσκησε ήδη δίωξη εναντίον 19 Σέρβων, μεταξύ αυτών και του πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Σερβίας, Μπρατισλάβ Ντίκιτς, οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ένοπλες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και επιχείρηση δολοφονίας του Τζουγκάνοβιτς. 
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε πως ένας εκ των συλληφθέντων, ονόματι Αλεξάντερ Σίντσελιτς, ομολόγησε πως το όλο εγχείρημα θα υλοποιείτο το βράδυ των εκλογών με τη συμμετοχή 500 ενόπλων, μεταμφιεσμένων σε στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι θα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτίρια και θα σκότωναν και τον Τζουγκάνοβιτς. 
Φέρεται να είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο Ντίκιτς, που ήταν οι επικεφαλής του σχεδίου, είχαν στρατολογηθεί από δύο Ρώσους εθνικιστές, από τους οποίους θα παραλάμβαναν το ποσό των 100.000 ευρώ έκαστος με το τέλος της επιχείρησης, ενώ είχαν λάβει υποσχέσεις και για άλλα προνόμια. 
Ταυτόχρονα ενώ συμβαίνουν αυτά στο Μαυροβούνιο, στο Βελιγράδι η εκεί αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο προετοιμασίας δολοφονικής ενεργείας εναντίον του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς. 
Πριν από μερικές ημέρες, σε μικρή απόσταση από το σπίτι του πατέρα του πρωθυπουργού και στη διαδρομή που ακολουθεί ο Βούτσιτς για να τον επισκεφθεί, βρέθηκε κρυμμένο ολόκληρο οπλοστάσιο από μπαζούκας, χειροβομβίδες, πυροκροτητές κ.λπ. 
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σχέδιο επίθεσης εναντίον του Βούτσιτς, ΜΜΕ στο Βελιγράδι υπενθυμίζουν ότι παραμονές της δολοφονίας του δυτικόφιλου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον Μάρτιο του 2003, είχε βρεθεί στη διαδρομή που ακολουθούσε καθημερινά βαρύς οπλισμός. 
Λίγες ημέρες μετά ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε και ως εγκέφαλος καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Μιλόσεβιτς, Μίλοραντ Ούλεμακ, γνωστός ως Λέγκια.
Εν τω μεταξύ 2 οδηγούς του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές καθώς μετέφεραν στην χώρα μας προπαγανδιστικό υλικό, από βιβλία μέχρι χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας. 
Οι 2 κρατικοί υπάλληλοι Αλτίν Τάφα και Αγκίμ Ασλάνι, συνελήφθησαν στην Κακαβιά, μετά από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο τους. 
Εκεί εντοπίστηκε πλήθος υλικού, βιβλία, χάρτες και άλλα φυλλάδια, τα περισσότερα στην Αλβανική γλώσσα. 
Το υλικό αυτό θεωρήθηκε προπαγανδιστικό και κατασχέθηκε. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο οδηγοί του Αλβανικού ΥΠΕΞ, θα παρέδιδαν το έντυπο υλικό που μετέφεραν στην Πρεσβεία τους στην Αθήνα, με σκοπό να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές
Θεωρούμε ότι όλα τα δείγματα προμηνύουν αστάθεια στα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα η διεθνής προβληματική σκηνή σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της εκλογής Τραμπ, δημιουργούν ένα εύφλεκτο υλικό, που θέτει τα Βαλκάνια σε κατάσταση συναγερμού. 
Όσον αφορά την Ελλάδα στο διαμορφούμενο πλαίσιο, θα πρέπει να βρεθεί έτοιμη να αντιδράσει και να μην βρεθεί προ απροόπτου για άλλη μια φορά, αν κρίνουμε από την «ετοιμότητα» της στο μεταναστευτικό … 

shmantikanea.