Τρίτη, Νοεμβρίου 29

Φώτης & Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος: "Μεγαλώσαμε με απεριόριστη αγάπη"

Φώτης & Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος: "Μεγαλώσαμε με απεριόριστη αγάπη"
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος συστήνει στο People τον αδερφό του, Αλέξανδρο, 52, έμπορο διαμαντιών, και μαζί θυμούνται τηην παιδική τους ηλικία και τ αμυστικά που μοιράστηκαν, ενώ ξεφυλλίζουν οικογενειακό άλπμουμ με τις φωτογραφίες μιας ζωής.
Από τον ΜΑΡΊΝΟ ΒΥΘΟΥΛΚΑ

Φωτογραφίες ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ακούγεται ένας απίστευτος χαμός από το δωμάτιο των παιδιών. Για μία ακόμα φορά, κάνουν το σπίτι άνω κάτω με τις φωνές τους. «Αυτή είναι μια τυπική μας εικόνα σε ηλικία 10 ετών. Έπεφτε πολύ ξύλο. Τραγικό. Πιστεύω, όμως, ότι συμβαίνει στα περισσότερα
αδέλφια» λέει στο People o Φώτης Σεργουλόπουλος. Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαεπτά συνεχόμενα χρόνια παρουσίας στην ελληνική τηλεόραση, μας συστήνει τον αδελφό του. Ο Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος είναι 52 ετών, έμπορος διαμαντιών, παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών. Πώς ήταν η ζωή του Φώτη και του Αλέξανδρου; Τα αγόρια του Γιώργου και της Μαίρης Σερ γουλοπούλου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Παγκράτι. Ήταν μαθητές στη Λεόντειο Σχολή, ένα πρότυπο ελληνογαλλικό σχολείο στη Νέα Σμύρνη. «Γυρνούσαμε από το σχολείο για να διαβάσουμε.



Τεμπελιάζαμε και κάποια στιγμή, συνειδητοποιώντας ότι περνούσε η ώρα, τσακωνόμασταν και κλείναμε ο ένας τον άλλο εκτός σπιτιού» εξομολογείται ο Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος. Κοιμούνταν στο ίδιο δωμάτιο, μέχρι που έφυγε ο Αλέξανδρος να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος που διάβαζαν δεν ήταν μέσα στο υπνοδωμάτιο, αλλά αλλού. Και πάλι μαζί. Θυμούνται το σπίτι τους γεμάτο κόσμο. «Παρότι η οικογένειά μας δεν ήταν πολυπληθής, μαζευόμασταν πολλοί μαζί. Συχρωτιζόμασταν». Τα παιδικά χρόνια του Φώτη και του Αλέξανδρου είναι γεμάτα όμορφες εικόνες. Τριήμερες εξορμήσεις τις εθνικές αργίες, αλλά και η καθιερωμένη κυριακάτικη εκδρομή της οικογένειας στη Βουλιαγμένη, στο Ναύπλιο και στην Κινέτα είναι πράγματα που ανα- πολούν και οι δύο. Μολονότι ο Φώτης φαίνεται κάπως ζωηρός στην τηλεόραση, ήταν ένα πάρα πολύ ήσυχο παιδί. «Με τον αδελφό μου δεν κάναμε ποτέ σκανταλιές. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό ήταν μια φορά που είχα πετάξει ένα βελάκι με στόχο το χέρι του Φώτη» εξηγεί ο Αλέξανδρος με χιουμοριστική διάθεση.



Παρατηρώντας τους, διακρίνεται ο σεβασμός και η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλο. Δεν έχουν πολλά κοινά, παρά μόνο την ευαισθησία του χαρακτήρα τους. «Εγώ εξωτερικεύομαι πολύ, ενώ ο Φώτης είναι πιο κλειστός ως χαρακτήρας. Έχουμε εντελώς διαφορετικές ζωές. Αν όμως περάσουν δέκα μέρες και δεν του έχω μιλήσει, μου λείπει. Θέλω να τον πάρω τηλέφωνο. Υπάρχει έντονη αγάπη, η οποία δεν εκδηλώνεται πάντα» αποκαλύπτει στο People o Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος. Από το Λύκειο και μετά δεν έκαναν κοινές παρέες, αλλά πάντα μοιράζονταν τα μυστικά τους. Ο πρώτος που έφυγε από το σπίτι ήταν ο Αλέξανδρος, ο οποίος πέρασε στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ της Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα, πήρε σειρά ο Φώτης, που γράφτηκε στη δραματική σχολή Βεάκη, ενώ ύστερα από λίγο καιρό μετακομίζει στο Παρίσι προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή θεάτρου Jaques Lecoq. Η αλήθεια είναι πως ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρό- μους στη ζωή τους. «Στον Αλέξανδρο άρεσαν περισσότερο τα μαθηματικά. Εμένα δεν μου άρεσε τίποτα και πάντα είχα καλλιτεχνική διάθεση. Θαύμαζα πάρα πολύ την αδελφή της μητέρας μου, την Κατερίνα Γιουλάκη. Μου άρεσε πολύ που την έβλεπα. Στο σχολείο δεν ήμουν καλός μαθητής» παραδέχεται ο Φώτης. Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν στον Αλέξανδρο, όταν μαθαίνουν πως είναι ο αδελφός του Φώτη;

 

Θυμάται ένα αστείο περιστατικό: «Γυρνούσα από το Βόλο έπειτα από επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι. Είχα πιει τρία-τέσσερα ουίσκι. Στα Καμένα Βούρλα υπήρχε μπλόκο για αλκοτέστ. Ήμουν σίγουρος πως δεν θα γλίτωνα το πρόστιμο. Μόλις ο αστυνομικός βλέπει στην ταυτότητα πως λέγομαι Σεργουλόπουλος, με ρωτάει με προφορά “Είσαι αδελφός του Φώτη;”. Του απάντησα “ναι” και με άφησε να φύγω» λέει στο People, ενώ ταυτόχρονα ξεσπά σε τρελά γέλια. Θυμάται πως ο Φώτης ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος στο πρώτο του τηλεοπτικό βήμα με την Άννα Δρούζα και δεν διστάζει να παραδεχτεί πως η πιο αγαπημένη του εκπομπή από εκείνες που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο αδελφός του, είναι το Σαν στο Σπίτι Σας. «Άλλες εποχές, πιο εντυπωσιακές παραγωγές» θα συμπληρώσει ο Φώτης. Η τελευταία φορά που έκαναν μαζί διακοπές ήταν το Πάσχα του 2006, όταν πήγαν στην Άνδρο. Έχουν μαλώσει ποτέ για κάτι πραγματικά σημαντικό; Έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφωνία και διένεξη μεταξύ τους; «Γενικά στην οικογένειά μας δεν είχα ακούσει ποτέ τον πατέρα μου να φωνάζει και να τσακώνεται με τη μάνα μου. Δεν έχουμε ζήσει τσακωμούς. Για μένα το να τσακωθώ μέσα στην οικογένειά μου είναι σοκαριστικό» εξομολογείται ο παρουσιαστής στο People.

   

Ο πατέρας της οικογένειας, Γιώργος Σεργουλόπουλος, έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 88 ετών. Ήταν πολιτικός μηχανικός και είχε κάνει πολλά δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά ήταν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη λίμνη των Κρεμαστών. Υπήρξε κάτι που δεν πρόλαβαν να του πουν; «Όταν έφυγε ο μπαμπάς, ήμασταν όλοι εκεί. Προσωπικά, είχα λύσει το θέμα με τον μπαμπά μου. Δεν υπήρχε κάτι που να μην του πω» λέει ο Φώτης, ενώ την ίδια στιγμή ο αδελφός του συμπληρώνει: «Εδώ και κάμποσα χρόνια ο Φώτης μού έλεγε –ενδεχομένως γιατί ήθελε να προετοιμάσει τον εαυτό του– ότι ο μπαμπάς θα πεθάνει.

Εγώ, από την άλλη μεριά, του έλεγα πως είναι μαχητής και θα τη σκα- πουλάρει». Η συγκίνηση αλλά και η περηφάνια του Φώτη και του Αλέξανδρου, όταν μιλάνε για τον πατέρα τους, είναι εμφανής. «Ο μπαμπάς μας ήταν πολύ σπάνιος άνθρωπος. Αντιμετώπιζε τη ζωή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Ήταν πολύ μοντέρνος άνθρωπος και αγαπούσε πολύ τη μητέρα μας». Τι είναι αυτό που θαυμάζουν περισσότερο στην κυρία Μαίρη; Αμέσως, τα πρόσωπά τους σοβαρεύουν και ταυτόχρονα χαμηλώνει η ένταση της φω- νής. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος παίρνει μια βαθιά ανάσα. «Θαυμάζω την αφοσίωσή της στον πατέρα μου. Ήταν κάτι το μοναδικό. Ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί του. Από τους σπάνιους έρωτες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν τόσο αφοσιωμένη. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και ο χαρακτήρας του πατέρα μας. Ήταν η παρέα του. Δεν έβγαινε μόνος με φίλους. Ήταν πάντα μαζί. Μαζί με τους φίλους του ήταν και η μάνα μου. Είναι ένα μεγάλο παρά- δειγμα ζευγαριού που αφοσιώθηκε ο ένας στον άλλο. Απεριόριστη αγάπη». Ο Φώτης έχει δύο ανιψούλες. Την Αντιγόνη, 21 ετών, και τη Μαρία, 19.



Είναι περισσότερο φίλος τους και σε καμία περίπτωση δεν τις βλέπει σαν δικά του παιδιά. Ο παρουσιαστής αφηγείται στο People ένα περιστατικό που θα του μείνει αξέχαστο. «Τώρα πια που έχουν μεγαλώσει, είμαστε περισσότερο φίλοι. Μπορεί να φέρουν να μου δείξουν και κάποιο φίλο τους. Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγαμε με τη μεγάλη μου ανιψιά στο Λυκαβηττό για να δούμε στους Black Sabbath. Ήθελε να πάει μπροστά. Εγώ, για να το παίξω άνετος, της είπα να πάει, αλλά να έχει και το νου της. Όταν είδα να στριμώχνονται και να πηγαίνουν μπρος πίσω στα κάγκελα, σκέφτηκα πως έχω κάνει μεγάλη βλακεία, γιατί δεν ήταν δικό μου το παιδί». Παλαιότερα, ο Φώτης είχε δηλώσει πως θα υιοθετούσε ένα παιδί. Υπάρχει ακόμη στο μυαλό του αυτό το ενδεχόμενο; «Μπορεί. Θα δούμε. Το είχα σκεφτεί παλαιότερα. Αγαπάω πολύ τα παιδιά και μπορεί κάποτε να αποκτήσω. Δεν αποκλείω τίποτα». Η συνάντηση, αλλά και η φωτογράφιση για το People έγιναν στο γραφείο του Αλέξανδρου Σεργουλόπουλου. Πόσο δύσκολη είναι η συγκεκριμένη δουλειά, και ειδικά με έδρα την Ελλάδα, μια χώρα που έχει υποστεί έντονη οικονομική κρίση; «Όλος ο κλάδος περνάει μια απίστευτα βαθιά κρίση. Κακά τα ψέματα, αυτό που κάνει όμορφη τη ζωή δεν είναι το αναγκαίο, αλλά το περιττό. Σήμερα, πάρα πολύς κόσμος δεν έχει ούτε το αναγκαίο. Κατ’ επέκταση, εμείς που είμαστε στο χώρο του περιττού περνάμε κρίση, κάτι που έχει στοιχίσει σε όλους.


Παλαιότερα, η καθημερινή μας έγνοια ήταν αν θα πληρωθούμε τις επιταγές που έχουμε πάρει. Σήμερα, η μεγαλύτερη έγνοια είναι αν θα μπει πελάτης και αν θα εμπιστευτείς εκείνον που μέχρι χθες είχες συνεργάτη για να του δώσεις κάτι χωρίς να σε πληρώσει» τονίζει με ειλικρίνεια στο People o Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος. Σύμφωνα πάντα με την άποψη του Αλέξανδρου, τα διαμάντια είναι μια επένδυση σε εποχή κρίσης. «Η γαλήνη είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά στη ζωή. Βλέπω τα διαμάντια που έχει ο αδελφός μου στο γραφείο του. Είναι τόσο μικρά και τόσο ακριβά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αξία δεν έχει τον όγκο που φαντάζεσαι» συμπληρώνει ο Φώτης. Τι είναι αυτό που ονειρεύονταν να γίνουν όταν ήταν μικροί; «Ήθελα να γίνω γιατρός, γιατί αγαπούσα πολύ το νονό μου, που ήταν γιατρός» εξομολογείται ο Φώτης, ενώ, από την άλλη, ο Αλέξανδρος ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του.


   

 Ο ΦΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΓΩ!
Ο Φώντας είναι ένα πανέξυπνο και ζωηρό σκυλί, ράτσας Ιtalian greyhound. Ο παρουσιαστής τον απέκτησε τον Αύγουστο του 2010 και τον παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά από τη Γαλλία. Όπως έχει δηλώσει ο Φώτης παλιότερα, ο Φώντας είναι ο καλύτερος σύντροφος που είχε ποτέ.
protothema.gr