Κυριακή, Νοεμβρίου 20

Τα κολπικά οιστρογόνα και η σεξουαλική υγεία των γυναικών

Τα κολπικά οιστρογόνα και η σεξουαλική υγεία των γυναικών
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, τα κολπικά οιστρογόνα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την κολπική ξηρότητα και την επώδυνη συνουσία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Πολλές ήταν οι γυναίκες που λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνοπαυσης μέχρι το 2002, όταν μια μελέτη σύνδεσε τις ορμονοθεραπείες που περιείχαν συνθετικά οιστρογόνα και
προγεστερόνη με αυξημενο κινδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για τους σκοπούς της νέας μελέτης, οι ερευνητές σύγκριναν το κατά πόσο η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα μπορει να βοηθήσει στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας και του πόνου στις γυναίκες που μετα το 2002 σταμάτησαν τη λήψη της ορμονικής υποκατάστασης και σε αυτές που δεν τη διέκοψαν ποτέ ή τη συνέχισαν μετα από μια σύντομη διακοπή.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να κάνουν χρήση των κολπικών οιστρογόνων εάν ανέφεραν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή εάν είχαν διακόψει την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Από τις γυναίκες που διέκοψαν οριστικά την ορμονική υποκατάσταση, όσες χρησιμοποίησαν την τοπική θεραπεία ανέφεραν σημαντικά υψηλότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι ερευνητές είχαν επισημάνει ότι οι γυναίκες με τα πιο σοβαρά συμπτώματα θα ωφελούνταν περισσότερο από τα κολπικά οιστρογόνα, ενώ παράλληλα περίμεναν πως οι γυναίκες που είχαν διακόψει τη θεραπεία υποκατάστασης θα εμφάνιζαν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση όταν ο εμμηνορρυσιακός τους κύκλος διακόπτεται το οποίο συνήθως συμβαίνει μεταξύ των 45 και 55 . Καθώς οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη κατά τη χρονική περίοδο πριν και μετα την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορει να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα από ακανόνιστες περιόδους και κολπική ξηρότητα, μέχρι εναλλαγές στη διάθεση και αϋπνία. Πιο συγκεκριμένα, η κολπική ξηρότητα και η επώδυνη συνουσία είναι συμπτώματα που οφείλονται στην ατροφία του κολπικού ιστού εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων. Η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων έχει βρεθεί ότι μπορει να βελτιώσει τα συμπτώματα αυτά αναδομώντας τα κολπικά τοιχώματα.

Πριν τη μελέτη που προκάλεσε την ανησυχία των γυναικών σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εκατομμύρια γυναίκες έπαιρναν το Prempro, ένα χάπι που συνδύαζε προγεστίνη και οιστρογόνα ή το Premarin που είχε μόνο οιστρογόνα. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 310 γυναίκες, κάτοικοι της Νέας Υόρκης. Ήταν γεννημένες ανάμεσα 1938 και το1953 και είχαν λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για 5 χρονιά τουλάχιστον.

Ενώ σχεδόν το 36% των γυναικών που διέκοψε την θεραπεία υποκατάστασης χρησιμοποίησε κολπικά οιστρογόνα, το ίδιο έκανε και το 17% των γυναικών που τη συνέχισε. Σε γενικές γραμμές περίπου το ¼ των γυναικών της μελέτης χρησιμοποίησε κολπικά οιστρογόνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης, όπως είναι το μικρό μέγεθος και το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες ήταν όλες υγιείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και φυσιολογικό βάρος, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να μην μπορούν να γενικευτούν σε άλλες ομάδες.

Ακόμα κι έτσι όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι κάποιες γυναίκες μπορει να επωφεληθούν από τη λήψη κολπικών οιστρογόνων ανεξάρτητα από το εάν παίρνουν ή όχι θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η τοπική θεραπεία ωστόσο με κολπικά οιστρογόνα είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλέστερη καθώς είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή η ποσότητα οιστραδιόλης που πέρνα στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα λιπαντικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες μετα την εμμηνόπαυση ώστε να έχουν λιγότερο επώδυνο σεξ, άλλα η εναλλακτική των κολπικών οιστρογόνων μπορει να βελτιώσει το βλεννογόνο και τα τοιχώματα του κόλπου και να μειώσει την πιθανότητα αιμορραγίας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

www.andrologia.gr