Τρίτη, Νοεμβρίου 15

Η άφιξη του Ομπάμα

Η άφιξη του Ομπάμα
Το αμερικανικό Air Force One, το οποίο μετέφερε τον Ομπάμα από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, αφίχθη λίγο νωρίτερα του αναμενομένου στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος»Σε πραγματικό φρούριο έχει μετατραπεί η ελληνική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (15-16/11), καθώς, εκτός από τους τουλάχιστον 4.500 αστυνομικούς και τους 500 πράκτορες της CIA, δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, έχει «θωρακίσει» την Αθήνα από ενδεχόμενες απειλές και διά... θαλάσσης.

Το αμερικανικό Air Force One, το οποίο μετέφερε τον Ομπάμα από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, αφίχθη λίγο νωρίτερα του αναμενομένου στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος». Ειδικότερα, το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος περί τις 10.30.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βγήκε χαμογελαστός από το Air Force One στις 10.45 και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Τον Ομπάμα υποδέχθηκε στον διεθνή αερολιμένα με όλες τις τιμές και με στρατιωτικά αγήματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα «κτήνος», προκειμένου να οδηγηθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης για ανάπαυση.
























































Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Στη Δραπετσώνα έχει αγκυροβολήσει από την Παρασκευή η υπερσύγχρονη πολεμική μηχανή, το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Carney DDG64.

​Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το πλοίο κατέπλευσε στη χώρα μας στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του zougla.gr, από το συγκεκριμένο πλοίο θα γίνεται ο έλεγχος των επικοινωνιών μεταξύ του επιτελείου του Ομπάμα και των ΗΠΑ, καθώς και η διασφάλισή τους από τυχόν κακόβουλες παρεισφρήσεις και υποκλοπές.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο στις χώρες όπου πηγαίνει δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει στις τοπικές Αρχές εσωτερικές πληροφορίες.

Για τη φύλαξη του Μπαράκ Ομπάμα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος θα περιπολούν διαρκώς σε διάφορα σημεία του Σαρωνικού, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταλύσει σε μεγάλο ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Συγκεκριμένα, θα καταλύσει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και για τον λόγο αυτόν ήδη η περιοχή «χτενίζεται» από Αμερικανούς πράκτορες σε συνεργασία πάντα με τις οικίες αστυνομικές αρχές.

Τι θα συμβεί στο κέντρο της Αθήνας

Ατέλειωτη υπομονή θα πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται στο κέντρο της πόλης, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν αυτό το διήμερο θα καταστήσουν το κέντρο απροσπέλαστο για όσους μετακινούνται με δικό τους όχημα.

Στις ταράτσες κτηρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ.



Λόγω των μέτρων ασφαλείας έχει εκδοθεί επίσης η ΝΟΤΑΜ A2502/16 No Fly Zone, για όποιον θα θελήσει να πετάξει με το drone (μη επανδρωμένο πτητικό μέσο) του εντός Αττικής! Η No Fly Zone αρχίζει 15 και 16 Νοεμβρίου από 0` πόδια από την επιφάνεια θαλάσσης (MSL -Mean Sea Level) μέχρι τα 10,000` MSL. Δηλαδή όλος ο εναέριος χώρος στο λεκανοπέδιο θα είναι κλειστός για τις πτήσεις μη επανδρωμένων πτητικών μέσων.



Απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διακοπές κυκλοφορίας στα μέρη απ' όπου θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα, ισχυρές περιφρουρήσεις, ενεργοποίηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων κ.ά.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες. Στο πλαίσιο αυτό, προμηνύεται ένα ιδιαίτερα «θερμό» διήμερο, από τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, οργανώσεις, συνδικάτα και σωματεία.

Ειδικότερα, στις 18.30, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλώντας σε συμμετοχή συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων, ενώ η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συλλαλητήριο και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία την ίδια ημέρα.

Με το σύνθημα «Ομπάμα Ανεπιθύμητος! Όχι στον πόλεμο και τον ρατσισμό» η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει ανάλογη διαδήλωση στις 17.00 στο Πολυτεχνείο. Στον ίδιο χώρο δίνουν «ραντεβού» ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και μέλη της Πρωτοβουλίας Οργανώσεων - Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα.

Το πρόγραμμα του Ομπάμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να προσγειωθεί στην Αθήνα στις 11.00, με το περίφημο Air Force One, το ασφαλέστερο αεροπλάνο στον κόσμο, με την προεδρική σουίτα, το γραφείο του πλανητάρχη και την αίθουσα συσκέψεων. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το αεροπλάνο έφτασε στις 10.30 στα Σπάτα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 70 άτομα και είναι ειδικά διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα με πολλές ανέσεις. Φυσικά, είναι θωρακισμένο και διαθέτει συστήματα για αντιμετώπιση τυχόν πυρηνικής επίθεσης, όπως και μικρή νοσοκομειακή μονάδα.

Στις 13.30, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει ωριαία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ακολουθήσει στις 14.30 η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα και θα ακολουθήσουν τέσσερις ερωτήσεις, δύο από Έλληνες δημοσιογράφους και δύο από ξένους.

Για τις 19.30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τις ανάγκες των δημοσιογράφων θα στηθεί Κέντρο Τύπου από το πρωί της Τρίτης στο Ζάππειο. Οι δημοσιογράφοι που θα θελήσουν να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο θα μετακινηθούν με πούλμαν.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ο Ομπάμα να επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης, επιθυμία που έχει εκφράσει ο ίδιος.

Η βασική ομιλία θα γίνει νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα με επόμενο σταθμό του το Βερολίνο.

Ποιοι θα μετέχουν στο δείπνο - Τι θα περιέχει το μενού

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, το γεύμα είναι προγραμματισμένο για τις 19.30 το απόγευμα. Το μενού θα επιμεληθούν οι σεφ του Προεδρικού Μεγάρου και θα περιλαμβάνει κυρίως θαλασσινά.

Καλεσμένοι στο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου εκτός φυσικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την πολιτική ηγεσία της χώρας που θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρόεδροι της Βουλής, πολιτική αρχηγοί και κάποια από τα «αρχαιότερα» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις το διήμερο 15-16/11/2016 


Τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα. Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των σημείων απ' όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από κάθε σημείο απ' όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Στις ταράτσες κτηρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Απόρθητο φρούριο και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Κυριακή ο Αστέρας, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

Μέρος της αποστολής του Αμερικανού προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental.



Προεδρική σουίτα 175 τετραγωνικών μέτρων:







Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και δεκάδες φιάλες ανθρώπινου αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν.

Καμιά εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέχρι και την Πέμπτη

Την ίδια ώρα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από σήμερα και έως την Πέμπτη κατεβάζει ρολά και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο, καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα δίνονται από την αμερικανική πρεσβεία και είναι προσωπικές, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τέτοιες ειδικές προσκλήσεις έχουν εξασφαλίσει μόλις 1.200 άτομα.



Στην Αθήνα 500 πράκτορες και μίνι... νοσοκομείο

Από  το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν στην Αθήνα 500 πράκτορες, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου (ανάμεσά τους και το περίφημο «The Beast», γνωστό και ως «Θηρίο» ή «Κτήνος»), ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.

Όλα αυτά μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το βράδυ της Παρασκευής, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα.



Το «κτήνος» στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στην Αθήνα το «κτήνος», μια από τις λιμουζίνες του Αμερικανού προέδρου. Η εν λόγω Cadillac έχει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό τυφέκιο, βόμβες, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους.





Το ρεζερβουάρ, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, για την περίπτωση που τρυπηθεί σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών. Στο μπροστινό μέρος της η λιμουζίνα διαθέτει κάμερα νυκτός και σύστημα εκτόξευσης δακρυγόνων, έχει αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα, ενώ η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει χημική επίθεση και περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας.
zougla.gr