Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

Τσάι για προφύλαξη από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το τσάι μπορεί να προσφέρει προστασία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ
Για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, πώς μπορεί το τσάι να βοηθά; Οι ιατρικές ιδιότητες του τσαγιού Camelia silensis έχουν μια μακρά και πλούσια ιστορία.
Το τσάι είναι από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα και ο άνθρωπος το πίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ιστορικές ανακαλύψεις δείχνουν, ότι ήδη πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος ενδιαφέρθηκε για τις ιδιότητες του τσαγιού.

Το τσάι περιέχει δραστικές ουσίες όπως οι φλαβονοειδείς αντιοξειδωτικές ουσίες.  Παράλληλα η κατανάλωση του τσαγιού είναι ασφαλής όπως το δείχνει η μακραίωνη ιστορία του. Για το λόγο αυτό αποτελεί αντικείμενο ερευνών με στόχο την ανεύρεση του πλήρους φάσματος των ευεργετικών ουσιών για τον άνθρωπο που περιέχονται σε αυτό.
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ερευνητών από την Αγγλία, δίνει σοβαρές ελπίδες ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι, μπορούν να προσφέρουν προστασία εναντίον της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές από το κέντρο για ιαματικά φυτά στο πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσαν, ότι το τσάι περιέχει ουσίες που καταστέλλουν τη δράση ενζύμων του εγκεφάλου, που είναι η αιτία πρόκληση της εκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ. Το τσάι φάνηκε, ότι μπορεί να καταστέλλει τη δράση της ακετυλχολινεστεράσης. Το ένζυμο αυτό καταστρέφει την ακετυλχολίνη, που είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, παρατηρείται μια πτώση των επιπέδων της ακετυλχολίνης του εγκεφάλου. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, έχουν στόχο την καταστολή της δράσης της ακετυλχολινεστεράσης.
Το μαύρο και πράσινο τσάι είχαν επίσης την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση ακόμη ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για τη βουτυρυλχολινεστεράση η οποία βρίσκεται σε ουσίες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιπρόσθετα ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση του τσαγιού ήταν ότι κατέστελλε τη δράση της βήτα-σεκρετάσης. Το ένζυμο αυτό έχει ρόλο στην παραγωγή των ουσιών, όπως οι βήτα αμυλοειδείς,  που συσσωρεύονται παθολογικά στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι ο καφές σε αντίθεση με το πράσινο και μαύρο τσάι δεν έχει τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες.
Επίσης οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού διαρκούσαν για μία εβδομάδα ενώ του μαύρου τσαγιού διαρκούσαν μόνο μία μέρα.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι τα ελπιδοφόρα αυτά αποτελέσματα είναι εργαστηριακά. Είναι αναγακίο να αποδειχθεί, ότι στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, το πράσινο και μαύρο τσάι πετυχαίνουν τα ίδια αποτελέσματα.
Θα χρειαστούν οπωσδήποτε χρόνια ακόμη μέχρι που να αποδειχθεί ο ρόλος του τσαγιού στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, συχνότερες και σοβαρότερες αιτίες εκφύλισης των πνευματικών ικανοτήτων.
Το τσάι είναι φτηνό, δημοφιλές και ασφαλές. Αναμφίβολα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ρόλο του στην πρόληψη και ίσως θεραπεία στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Εάν αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, θα έχουμε ένα σοβαρό νέο όπλο εναντίον αυτής της μάστιγας της ανθρωπότητας.
 www.medlook.net