Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις χηρείας – Αυτά είναι τα νέα ποσά

Συντάξεις χηρείας τριών ταχυτήτων φέρνει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, για να ξεμπλοκάρει τις αιτήσεις που...
υπέβαλαν χιλιάδες δικαιούχοι από 13/5/2016 και μετά και επί έξι μήνες δεν έχουν πάρει κανένα ποσό, από τη σύνταξη του θανόντος, ούτε καν την προσωρινή.

Με τη νέα εγκύκλιο και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα Ταμεία εντέλλονται να καταβάλουν άμεσα με την αίτηση των δικαιούχων σύνταξης χηρεία, ποσά που κυμαίνονται από 241 ευρώ ως 345 ευρώ. Στη συνέχεια θα βγαίνει η προσωρινή και έπειτα από μήνες η οριστική, τελική σύνταξη!


Τα… ψαλίδια

Σημειωτέον ότι με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), σε περίπτωση θανάτου από 13/5/2016 και μετά η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο μετά το 55ο έτος της ηλικίας του και είναι μειωμένη κατά 50% (και το υπόλοιπο 50% στα παιδιά, εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν εργασία).

Αν ο/η επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, ύστερα από μια τριετία θα πάρει το 25% της σύνταξης. Ενώ αν είναι κάτω των 55 ετών, θα πάρει τη σύνταξη μόνο για τρία χρόνια και θα επαναχορηγηθεί όταν κλείσει το 67ο έτος.

Παρά τους περιορισμούς, οι αιτήσεις για απονομή συντάξεων χηρείας είναι πολλές αλλά τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά, γιατί ο νόμος είναι δύσκολος να εφαρμοστεί.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου), και μέχρι να εκδοθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ή η προσωρινή σύνταξη χορηγείται ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης και είναι 345,6 ευρώ.

Στην περίπτωση που η σύνταξη λόγω θανάτου προέρχεται από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, χορηγείται το ίδιο ποσό, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη μείωση του 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

To ελάχιστο ποσό θα είναι 241,92 ευρώ (αν η μείωση είναι 30% λόγω συνταξιοδότησης του θανόντος 5 χρόνια πριν από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης). Το ίδιο ισχύει και στις συντάξεις λόγω θανάτου που προέρχονται από συντάξεις αναπηρίας.

Πηγή