Σωπάστε καλέ που θα δώσει λύσεις ο... ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ Τσίπρας..ο Αλέξης καλός ήταν μόνο για καταλήψεις και τις πορείες ως "Αριστερός" τότε που ωρυόταν κατά των Αμερικανών....

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤ΄ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
Τσίπρας καλεί Ερντογάν

Τσίπρας καλεί Ερντογάν

Έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Κρίσιμης σημασίας η αποψινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί«Η αποψινή νύχτα θα είναι μακρά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Επίσης, σημειώνεται ότι η αναμενόμενη για αργά το απόγευμα ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε.

Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν, ενώ οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και μετά το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν στο ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναχωρήσει αύριο στις 09.00 το πρωί..zougla.gr