Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Γιατί οι μεγάλοι χρόνοι ταξιδιού μας κάνουν πιο δυστυχισμένους

pendler
Το να κάθεσαι με τις ώρες στριμωγμένος μέσα σε ένα λεωφορείο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία, ενώ όπως αναφέρουν ερευνητές από τον Καναδά, όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς στο δρόμο από το σπίτι προς τη δουλειά (και το ανάποδο) τόσο λιγότερη ικανοποίηση απολαμβάνει από τη ζωή του.

Οι μεγάλοι χρόνοι ταξιδιού σχετίζονται με αυξημένο αίσθημα πίεσης του χρόνου και κατά συνέπεια λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί κανείς με τα χόμπι του ή με τη γυμναστική.
«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται κανείς για να φτάσει στη δουλειά του, τόσο χαμηλότερη είναι η ικανοποίησή του από τη ζωή γενικότερα» ανέφερε η καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά, Margo Hilbrecht.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό World Leisure, ανέλυσε δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά προκειμένου να γίνει κατανοητή η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις ώρες που περνά κανείς στο δρόμο από/προς το σπίτι στη δουλειά και την ευημερία.
«Σε γενικές γραμμές, όσο αυξάνεται η διάρκεια του ταξιδιού, τόσο αυξάνονται και τα επίπεδα του στρες» εξήγησε η καθηγήτρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταφερθεί κανείς από ένα μέρος στο άλλο έχει συνδεθεί ακόμη και με χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, παχυσαρκίας, των χαμηλών επιπέδων ενέργειας γενικότερα και των αναρρωτικών αδειών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω της πίεσης του χρόνου, οι άνθρωποι έχουν όλο και λιγότερο χρόνο για να ασχολούνται με τη γυμναστική, κάτι που όμως προκαλεί μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.
Η καθηγήτρια ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων και πολιτικών, που θα υποστηρίζουν την καλύτερη υγεία των εργαζομένων.
«Το μήνυμα προς τους εργοδότες είναι, ότι με το να ενθαρρύνουν το ευέλικτο ωράριο ή παρέχοντας χρόνο για ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες μπορεί να προσφέρει πολλά στο επίπεδο ικανοποίησης που απολαμβάνουν από τη ζωή οι υπάλληλοί τους. Ως προς τους εργαζόμενους, ίσως είναι καλύτερα να δεχτεί κανείς μια δουλειά που πληρώνει λίγο λιγότερα, αλλά είναι κοντά στο σπίτι. Αν έχει κανείς την επιλογή, ίσως αξίζει να αναλογιστεί τις επιδράσεις που θα έχει ο ‘χαμένος χρόνος’ στους δρόμους στο επίπεδο ευημερίας που απολαμβάνουν στη ζωή τους».