Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Από αύριο με αντισηπτικά και οινόπνευμα στο σχολείο!

Σχόλιο: Είναι λογικό να φοβάται ο κάθε γονιός για τα παιδιά του, γιατί τα περισσότερα παιδιά μεταναστών έχουν ηπατίτιδα.Εσύ που έγραψες αυτό το άρθρο σίγουρα το δικό σου παιδί είναι σε ιδιωτικό σχολείο, θα βλέπαμε την αντίδρασή σου αν είχες δικό σου παιδί εκεί με παιδιά λαθρομεταναστών τι θα έλεγες, τώρα μιλάς εκ του ασφαλούς ...όσο για τον ρατσισμό που αναφέρεις, ναι, υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους Έλληνες, βλέπουμε τι κάνει ο Σύριζα για τους λαθρομετανάστες και την πλήρη αδιαφορία που δείχνει για τους γηγενείς τούτης της χώρας.oxafies.com

«Εγιναν όλα λάθος. Μάθαμε τυχαία ότι θα έρθουν στο σχολείο μας τα παιδιά των μεταναστών-προσφυγόπουλα. Ενας δάσκαλος το είδε και είπε στην τάξη: ''Να φέρετε αντισηπτικά και οινόπνευμα αύριο για να καθαρίσετε τα θρανία σας''.

Ανεύθυνη η φράση, που προφανώς και δεν απηχεί τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας της διδασκαλικής κοινότητας. Συνιστά όμως μια ισχυρή όσο και θλιβερή ένδειξη. Οτι μερίδα της ελληνικής κοινωνίας είναι δυστυχώς ευάλωτη και επιρρεπής στο ξενοφοβικό δηλητήριο, αποτελώντας ίσως εύκολο στόχο για τα ρατσιστικά ελατήρια και τις φασιστικές επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής».

Τα λόγια με τα οποία οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Ικόνιο Περάματος περιέγραψαν στο «Εθνος» πώς πληροφορήθηκαν ότι στο σχολείο των παιδιών τους θα εγγραφούν περίπου 25 προσφυγόπουλα ηλικίας 6-12 ετών, που μέχρι τώρα διέμεναν στον καταυλισμό του Σχιστού, είναι επίσης ενδεικτικά του ελλείμματος ενημέρωσης, που και αυτό πυροδοτεί φόβους.
Και η αλήθεια είναι πως, παρότι οι πιο ψύχραιμοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε τους φόβους για να «στήσει» στις πλάτες των παιδιών το δικό της παιχνίδι, υπάρχουν και κάποιοι που αναπαράγουν τη ρατσιστική ρητορική. «Δεν είναι μόνο το θέμα των εμβολίων. Αυτά τα παιδιά έρχονται από τον πόλεμο, έχουν μάθει στη βία. Θα έχουμε προβλήματα», λέει μία μητέρα, που κάλεσε το παιδί της να μην ακούει έναν άλλο δάσκαλο, που λίγο πριν τους είχε διαβεβαιώσει ότι τα προσφυγόπουλα είναι απολύτως υγιή.
Από κει και πέρα το δηλητήριο είναι εύκολο να μπολιαστεί στην παιδική ψυχή: «Εχουν αρρώστιες και μπορεί να με μαχαιρώσουν», ακούστηκε να λέει ένας μικρός μαθητής στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί φοβάται τους μελλοντικούς συμμαθητές του...
Δυσπιστία
Οι γονείς του Δημοτικού στο Ικόνιο εκφράζουν έντονη δυσπιστία για όσα τους έχουν πει, ενώ προαναγγέλλουν ότι δεν θα υποχωρήσουν. «Δεν μας έχουν δώσει καμία διασφάλιση και δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Μας λένε ότι υπάρχουν χαρτιά για τα εμβόλια των παιδιών, αλλά δεν μπορούν να μας τα δώσουν, γιατί υπάρχει το ιατρικό απόρρητο. Και γιατί να τους πιστέψω;» λένε εκπρόσωποι των γονέων. «Καιρό τώρα ακούγαμε ότι μπορεί να συμβεί, αλλά περιμέναμε να το συζητήσουμε. Κανένας δεν μας ενημέρωσε για τίποτα», συμπληρώνουν. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για την παραμέληση του σχολείου τα προηγούμενα χρόνια. «Τον Δεκέμβρη δεν είχαμε χρήματα για πετρέλαιο. Τώρα ξαφνικά βρήκαν επιχορήγηση για τα πάντα. Μας κοροϊδεύουν; Και γιατί δεν τα πήγαν σε σχολεία πλούσιων περιοχών, στα βόρεια προάστια;», σημειώνουν.
Στιγμιότυπο από βίντεο με την προχθεσινή «επίσκεψη» περίπου 15 χρυσαυγιτών, με... μπροστάρη τον διακρινόμενο δεξιά υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, την οποία καταδίκασε και ο Δήμος Περάματος
Στιγμιότυπο από βίντεο με την προχθεσινή «επίσκεψη» περίπου 15 χρυσαυγιτών, με... μπροστάρη τον διακρινόμενο δεξιά υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, την οποία καταδίκασε και ο Δήμος Περάματος
Μία ημέρα μετά τη ρατσιστική εισβολή μελών του ναζιστικού μορφώματος με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό και συμπαραστάτες περί τους 15 χρυσαυγίτες, χθες έξω από το σχολείο εμφανίστηκαν 3 περιπολικά και αυτοκίνητο της Ασφάλειας.
«Πού ήταν η Αστυνομία χθες; Γιατί δεν έκανε τίποτα;», διαμαρτύρονται κάποιοι, που διαχωρίζουν πλήρως τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γονείς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου καταδικάζουν «όλους εκείνους που χρησιμοποιούν την εύλογη αντίδρασή μας ως ρατσιστική».
Αγωνίες
Ορισμένοι γονείς εκφράζουν διαφορετικά τις αγωνίες τους. «Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με τα παιδιά των προσφύγων. Φοβάμαι όμως για τις συνθήκες υγιεινής και το ζήτημα της υγείας και των εμβολίων. Αν αυτά εξασφαλιστούν, δεν έχω κανένα θέμα για να έρθουν στο σχολείο μας», λέει η Φιλιώ.
Και κάποιοι άλλοι ζητούν και αποδεικτικά. «Να μας δείξουν τα χαρτιά που λένε ότι έχουν κάνει εμβόλια. Το έχουμε ζητήσει από τη διευθύντρια και μας λέει ότι πρόκειται για ιατρικό απόρρητο», λένε.
«Αντί να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει για να σταματήσουμε να ανησυχούμε, μας υποτιμούν», υποστηρίζουν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν υπήρχαν καλύτεροι χειρισμοί. «Μας λένε ψέματα. Πώς δεν θα συναντούν τα παιδιά μας όταν για δύο ώρες το σχολείο των προσφύγων συμπίπτει με το ολοήμερο;» καταλήγουν.
«Θύελλα» και στο δημοτικό συμβούλιο
Ομόφωνη απόφαση να στηρίξουν τα προσφυγόπουλα έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, επικράτησε ένταση, ενώ κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροεπεισόδιο μεταξύ γονέων και ενός παρισταμένου.
Από την πλευρά τους οι γονείς προαναγγέλλουν εκλογή νέου ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε, αν θα προχωρήσουμε σε αποχή, κατάληψη», δήλωσε στο «Εθνος» ένας γονέας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι αρμόδιοι φορείς επιχείρησαν να διαβεβαιώσουν τους γονείς ότι όλα τα παιδιά πρόσφυγες έχουν εφοδιαστεί με βιβλιάρια υγείας. «Είμαστε καλυμμένοι υγειονομικά όσον αφορά τους πρόσφυγες», τόνισε η συντονίστρια της Υγειονομικής Μονάδας Σχιστού, ταξίαρχος Σταυρούλα Παπαδάκη. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα προσφυγόπουλα εμβολιάστηκαν από την αρχή.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Πολλές φωνές και αντεγκλήσεις στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο Πέραμα, όπου είχαμε και μικροεπεισόδιο μεταξύ γονέων και ενός παρισταμένου.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ  Πολλές φωνές και αντεγκλήσεις στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο Πέραμα, όπου είχαμε και μικροεπεισόδιο μεταξύ γονέων και ενός παρισταμένου.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Περάματος εξέφρασε την καταδίκη του για «τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, με πρωταγωνιστή τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό». «Η Χρυσή Αυγή με ψευδείς φήμες που διέσπειρε στους γονείς περί μεταδοτικών ασθενειών αυτών των παιδιών δημιούργησε ανησυχία, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά των προσφύγων έχουν πολλαπλά εμβολιαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ακροδεξιά μειοψηφία δημιουργεί εντυπώσεις»
«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, και υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε στο «Εθνος» στέλεχος της εκπαιδευτικής κοινότητας που μετείχε στις διαβουλεύσεις με τους γονείς. Το ίδιο πρόσωπο υποστήριξε ότι οι γονείς στην πλειονότητά τους είναι θετικοί απέναντι στους πρόσφυγες και έκανε λόγο για «μειοψηφία, η οποία σε συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία και τη Χρυσή Αυγή» φωνάζει με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αυτήν τη στιγμή υπάρχει υποκρισία για το θέμα των εμβολίων», καθώς οι γονείς έχουν ενημερωθεί ότι τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί τρεις φορές. «Πώς να τους πείσω με άλλον τρόπο; Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν χαθεί τα επιχειρήματα και η λογική», σημειώνει. Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ελεγμένα υγειονομικά. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είχε έλλειψη ενημέρωσης», και χαιρέτισε τη συμπεριφορά εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών που υποδέχονται με αλληλεγγύη τα προσφυγόπουλα.
Η είσοδος του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου
Η είσοδος του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου
Κατερίνα Τζουμερκιώτη
Φωτογραφίες Θάλεια Γαλανοπούλου
 ethnos.gr