Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Προστασία από γρίπη και κρυολόγημα: Ποια φαγητά ή τρόφιμα βοηθούν;

Γρίπη: Η διατροφή είναι σε θέση να ενισχύει την άμυνα του ανθρώπινου σώματος εναντίον της γρίπης και του κρυολογήματος.
Η επιδημία της νέας γρίπης Η1Ν1 επιβάλλει τη λήψη όλων των μέτρων, που είναι σε θέση να ενδυναμώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γρίπη των χοίρων, άλλους τύπους γρίπης και το κρυολόγημα.
Η διατροφή μπορεί να προσφέρει διάφορες ισχυρές ουσίες που μπορούν να θωρακίζουν τον οργανισμό και να τον καθιστούν ισχυρότερο να αντιμετωπίζει τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης ή γρίπης των χοίρων, όπως επίσης συχνά αποκαλείται.

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τη νέα γρίπη είναι το εμβόλιο εναντίον του ιού Η1Ν1 και για τους άλλους ιούς της γρίπης το εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης. Μετά από το εμβόλιο χρειάζονται περίπου 10 μέρες για να δημιουργήσει ο οργανισμός προστατευτικά αντισώματα.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τρόποι για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας για να είναι σε θέση να σας προστατεύει από τη γρίπη και το κρυολόγημα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι διάφορες θρεπτικές ουσίες της διατροφής είναι σε θέση να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα με τα εξειδικευμένα κύτταρα και τα αντισώματα, που παράγει μπορεί να εξουδετερώνει τους ιούς της γρίπης και άλλους εισβολείς. Αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος, παίρνει τον ύπνο, που χρειάζεται και δέχεται μια διατροφή που του προσφέρει τα διάφορα στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή του λειτουργία. Τα άτομα που είναι υποσιτισμένα, δηλαδή που δεν έχουν μια ικανοποιητική διατροφή είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. Χωρίς καλής ποιότητας πρωτεΐνες διατροφής δεν μπορούν να συνθέτουν αποτελεσματικά αντισώματα. Για την κατασκευή αντισωμάτων το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται καλής ποιότητας πρωτεΐνες.
Οι μεμβράνες και τα επιθήλια που έρχονται πρώτα σε επαφή με τον ιό που εισβάλλει στο σώμα (μύτη, αυτιά, στόμα, φάρυγγας) πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να δημιουργούν ένα εσωτερικό φυσικό φραγμό στους παθογόνους ιούς.
Για την πρώτη αυτή γραμμή άμυνας του οργανισμού πολύτιμη ενίσχυση προσφέρουν τα ακόλουθα:
  1. Τα κρέατα πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε κορεσμένα λίπη όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το ψάρι
  2. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  3. Τα όσπρια
  4. Το ελαιόλαδο και άλλα φυτικής προέλευσης έλαια
  5. Οι ξηροί καρποί και τα σπόρια
  6. Σόγια.
Για την προμήθεια του οργανισμού σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει για την αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος, μην ξεχνάτε τα ακόλουθα στην καθημερινή σας διατροφή:
  1. Καρότα
  2. Κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα
  3. Αχλάδια
  4. Μάγκο
  5. Σπανάκι
  6. Λάχανο (κράμβη).
Η βιταμίνη C έχει ρόλο στην κινητοποίηση των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που επιτίθενται εναντίον των ιών, που έχουν εισβάλει στο σώμα και τους καταστρέφουν απορροφώντας τους. Επιπρόσθετα η βιταμίνη C έχει τις δικές της αντιικές ιδιότητες.
Η βιταμίνη C δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε και να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε μέρα να έχουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως:
  1. Εσπεριδοειδή φρούτα, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ
  2. Πιπεριές διαφόρων ποικιλιών και χρωμάτων
  3. Μούρα, φράουλες, πεπόνι
  4. Μπιζέλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός
  5. Ακτινίδια, μάγκο, παπάγια
  6. Χυμός πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ
  7. Τα φρούτα σε κουτιά ή κατεψυγμένα είναι καλές πηγές βιταμίνης C.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη και μικρή έλλειψη του ψευδάργυρου λόγω προβλημάτων που προκαλούνται στα αντισώματα είναι αιτία συχνότερων επεισοδίων κρυολογημάτων και γρίπης.
Η πρόσληψη ψευδάργυρου από τη διατροφή διορθώνει τις ανεπάρκειες του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος από ζωικά τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από αυτόν που είναι φυτικής προέλευσης.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα ακόλουθα τρόφιμα:
  1. Κρέας βοδινό
  2. Αυγά
  3. Θαλασσινά, κάβουρας, στρείδια, σαρδέλες
  4. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  5. Σπόρια κολοκύθας.
Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπρόσθετα είναι γνωστός ο ρόλος του σιδήρου για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το ρόλο του για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
Ο σίδηρος χρειάζεται προσοχή. Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ιδιαίτερα γυναικών δεν λαμβάνουν την καθημερινή ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Ο σίδηρος υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως:
  1. Συκώτι και άλλα κρέατα
  2. Θαλασσινά
  3. Ξηροί καρποί
  4. Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα
  5. Φασόλια
  6. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο
  7. Ψωμιά και δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο.
Ο σίδηρος ζωικής προέλευσης απορροφάται καλύτερα από ότι ο σίδηρος φυτικής προέλευσης. Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να παίρνει ικανοποιητικό σίδηρο από τη διατροφή του μπορεί να ζητήσει από το γιατρό του να του συστήσει ένα συμπλήρωμα με σίδηρο ή και ψευδάργυρο ή και  βιταμίνες για όσο το χρειάζεται.
Το σκόρδο φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών. Η αλικίνη που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου φαίνεται ότι εμποδίζει τους ιούς να εισβάλλουν και να βλάπτουν τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού στους οποίους επιτίθενται.
Για άτομα που μπορούν να το ανεχτούν, το μάσημα ενός ωμού σκέλους σκόρδου κάθε μέρα μπορεί να βοηθά την άμυνα του σώματος τους εναντίον διαφόρων απειλών όπως μεταξύ άλλων οι ιοί της γρίπης.
Το στοιχείο σελήνιο σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές μπορεί επίσης να προστατεύει από τους ιούς της γρίπης. Η ποσότητα σεληνίου που προσφέρουν 3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα είναι ικανοποιητική για την προστασία από τους ιούς της γρίπης. Σελήνιο υπάρχει επίσης σε άλλα είδη καρυδιών, στον τόνο, στα ζυμαρικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην άμυνα ου οργανισμού μας εναντίον των διαφόρων ειδών γρίπης, της νέας γρίπης Η1Ν1 και άλλων.
Βέβαια τα εμβόλια, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος, η  τακτική σωματική άσκηση είναι επίσης μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον της γρίπης και του κρυολογήματος.
  
www.medlook.net