Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Πέντε πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν έχετε ουρολοίμωξη


Η ουρολοίμωξη είναι αποτέλεσμα εισόδου βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και κατ’ επέκταση ανάπτυξη αυτών, προκαλώντας λοίμωξη στο τοίχωμα της ουροποιητικής οδού. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η συχνουρία, το τσούξιμο και ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης.

loading...
Στόχος είναι να περάσει η λοίμωξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πέρα από αυτά που πρέπει να κάνουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Παρακάτω θα δείτε πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε πάθει ουρολοίμωξη.

1. Αναβάλλετε την επίσκεψη στον γιατρό

Όσο καθυστερείτε, τόσο δίνετε στη λοίμωξη την ευκαιρία να εξαπλωθεί και φυσικά αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών. Η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας μπορεί να κάνει μια απλή ουρολοίμωξη να εξελιχθεί σε λοίμωξη των νεφρών που θα καταστήσει αναγκαία τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης. Ακόμη, η αναβολή της επίσκεψης στον ειδικό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση κάποιας πιο σοβαρής πάθησης. Όταν δεν οφείλονται σε βακτήρια, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ενδέχεται να οφείλονται, για παράδειγμα, σε κολπική λοίμωξη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πέτρες στα νεφρά κ.α.

2. Σταματάτε την αντιβίωση

Ο γιατρός θα χορηγήσει μια αντιβίωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς κρίνει ότι τόσο χρειάζεται για να εξουδετερωθεί πλήρως η λοίμωξη. Κάθε αντιβίωση πρέπει να κάνει τον κύκλο της, όπως συνηθίζουμε να λέμε, και δεν πρέπει να τη σταματάμε μόλις δούμε ότι τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διακοπή της αγωγής βοηθά τα βακτήρια να αναπτύξουν άμυνες (αντίσταση) ενάντια στα αντιβιοτικά.

3. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Οι επίπονες επισκέψεις στην τουαλέτα σίγουρα σας αποτρέπουν από την κατανάλωση υγρών, ωστόσο η αφυδάτωση είναι «σύμμαχος» της ουρολοίμωξης, αφού διευκολύνει την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων στην κύστη. Η επαρκής ενυδάτωση συνεπάγεται συχνότερη ούρηση, επομένως καθαρίζονται τα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού και απομακρύνονται ευκολότερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, το νερό βοηθά να μεταφερθεί αποτελεσματικότερα η αντιβίωση στο σημείο της λοίμωξης.

4. Καταναλώνετε πολύ καφέ και αλκοόλ

Περιορίστε την ενυδάτωση στο νερό και αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς συνδέονται με εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι πέρα από νερό, προτιμήστε τον χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη, καθώς βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από τη λοίμωξη.

5. Καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα

Αυτή η κακή συνήθεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρολοίμωξης και επίσης συντελεί στην παράταση των ενοχλήσεων. Ο λόγος είναι ότι συγκρατούνται στην κύστη τα βακτήρια που υπάρχουν στα ούρα και προκαλούν την ουρολοίμωξη αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό.
Πηγή: womenshealthmag.com