Τρίτη, Ιανουαρίου 17

Οι τακτικές δανειοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ - δείτε πόσα χρωστάει το κυβερνών κόμμα



Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον κανόνα που ήθελε τα πολιτικά κόμματα να δανείζονται παρέχοντας ως εγγύηση μελλοντικές κρατικές χορηγήσεις προς αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το εισηγητικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Πάντως, κατά το χρόνο που ερεύνησε η επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε γενικές γραμμές συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις.


Το κυβερνών κόμμα, διαθέτει ακίνητη ιδιοκτησία την οποία έχει προκύψει ότι την προσφέρει προς περαιτέρω εξασφάλιση του δανεισμού. Ο χρόνος στον οποίο εκτείνεται η εκχώρηση, πλην μιας περιπτώσεως , δεν υπερβαίνει την τετραετία, βασίζεται άρα στη βεβαιότητα για το ύψος της επιχορήγησης, συνεπώς και περί της δυνατότητας έγκαιρης αποπληρωμής.
Σε μία περίπτωση όμως, αναφέρει το πόρισμα, κατά την οποία χρειάστηκε να γίνει υπέρβαση της τετραετίας (έτος 2013) λήφθηκε ως βάση το δυσμενέστερη εκδοχή, ως προς το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και με βάση, την δυσμενή αυτή εκδοχή έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δανεισμός.
Σημειώνεται ότι διαχρονικά οι συμβάσεις δανεισμού του ΣΥΡΙΖΑ συνάπτονται με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Αρχικά είχε καταρτιστεί η με αριθμό 12049 από 30-6-1995 κύρια σύμβαση και ακολούθως οι 7-7-1995, 12-12-1995, 11-09-1996, 10-12-1996, πρόσθετες πράξεις αυτής, μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του κόμματος «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ», με τις οποίες η Τράπεζα παρέσχε στο κόμμα, πίστωση με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό μέχρι ποσού 1.320.616,29 ευρώ.
Προς εξασφάλιση της αποπληρωμής, σημειώνεται στο εισηγητικό πόρισμα, καταρτίζονταν μεταξύ των συμβαλλομένων μερών συμβάσεις ενεχυρίασης απαίτησης του κόμματος κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που απέρρεε από την τακτική κρατική χρηματοδότηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το χρόνο σύνταξης του πορίσματος, έχει ένα ενεργό δάνειο, από μία Τράπεζα, την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ το οποίο έχει συναφθεί με σύμβαση η οποία είναι ισχυρή και δεν έχει καταγγελθεί. Στις 31.10.2016 η συνολική οφειλή ανερχόταν σε 8.406.888 ευρώ. Στη συνολική οφειλή συμπεριλαμβάνεται το λογιστικοποιημένο υπόλοιπο και οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και έξοδα.
 koutipandoras.gr