Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Πατούλης-Βαλάντης στην ορκωμοσία Τραμπ

Πατούλης-Βαλάντης στην ορκωμοσία Τραμπ
Ο Πατούλης και ο Βαλάντης στον Λευκό Οίκο, ο Τσίπρας στο Μαξίμου… Κι όμως πρόκειται για αληθινό και επιβεβαιωμένο γεγονός. Η πολυαναμενόμενη τελετή για την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα έχει ελληνικό και όχι αμιγώς πολιτικό άρωμα…


Οι αξιωματούχοι οργανώνουν τις τελευταίες πινελιές για τους εορτασμούς της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή. Ωστόσο, η διαδικασία κάθε άλλο παρά φθηνή θα είναι.

Το κόστος για τη Μέρα της Ορκωμοσίας ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματούχων που οργανώνουν τις σχετικές εκδηλώσεις, γράφουν οι «New York Times».

Το κόστος θα το επωμιστούν η Διακομματική Επιτροπή για τις Τελετές Ορκωμοσίας (Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies), η Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας (Presidential Inaugural Committee), η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση και οι τοπικές διοικήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα αφορά στους 28.000 ανθρώπους που θα καταφθάσουν από 30 πολιτείες και εργάζονται στις μυστικές υπηρεσίες, το FBI και την Εθνική Φρουρά.

Η επιτροπή ορκωμοσίας του κ. Τραμπ έχει εξασφαλίσει $100 εκατομμύρια και έχει με χαρακτηριστική ευκολία ξεπεράσει τα $53 εκατομμύρια που είχε ξοδέψει η κυβέρνηση Ομπάμα το 2009, ποσό το οποίο αποτελούσε ρεκόρ μέχρι στιγμής.



Καμμένος και Παππάς στις ΗΠΑ


Σε αυτή τη μεγάλη φιέστα, λοιπόν, θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο αοιδός Βαλάντης…

Το «προσκλητήριο» δεν εστάλη στο Μαξίμου ή στο Μοσχάτο, καθώς βάσει του αμερικανικού Πρωτοκόλλου, δεν καλούνται ξένοι ηγέτες, παρά μόνον οι πρώην ένοικοι του Λευκού Οίκου (Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama). Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο Μαξίμου, η κυβέρνηση -έστω και σε γεύμα- θα εκπροσωπηθεί από τους υπουργούς Άμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ.κ. Καμμένο και Παππά, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ με στόχο να βολιδοσκοπήσουν το περιβάλλον του νέου Αμερικανού προέδρου.

Οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες θα παραστούν σε εκδήλωση για τους ομογενείς που καταλαμβάνουν θέση στον Λευκό Οίκο.

Ο Γιώργος Πατούλης στην αυλή του προέδρου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναχώρησε ήδη για τις ΗΠΑ και θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία του προέδρου.

Το zougla.gr επικοινώνησε μαζί του για αυτή την ξεχωριστή στιγμή στην πολιτική του σταδιοδρομία.

«Στην προσπάθεια να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την ελληνική ομογένεια της Αμερικής, αυτή η σχέση έχει ενδυναμώσει. Το κάλεσμα έχει γίνει από την ελληνοαμερικάνικη επιτροπή που στήριξε τον πρόεδρο στις εκλογές, αλλά και που βρίσκονται σήμερα στις παρυφές τις διακυβέρνησης κοντά στον Τραμπ» δήλωσε στο zougla.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Σήμερα θα παραστούμε στις εορταστικές εκδηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Τζορτζ Τζιτζίκο και τον προσωπάρχη της ελληνοαμερικάνικης ομογένειας που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο της Αμερικής και αύριο (σ.σ. την Παρασκευή) θα παρευρεθούμε και στην ορκωμοσία» είπε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Πράγματι υπάρχει επίσημη πρόσκληση και για τη σημερινή εορταστική εκδήλωση που κάνει η ελληνική ομογένεια και η ελληνοαμερικάνικη επιτροπή και θα βρεθούμε μαζί τους στην ορκωμοσία».

«Ήρθα για να εκπροσωπήσω την ελληνική αυτοδιοίκηση όπως έχουμε κάνει και με την Ευρώπη και εδώ μέσα από την ελληνική ομογένεια της Αμερικής νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η ανάπτυξη και η δυνατότητα που μπορεί να δώσει η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας να μεταφραστεί και μέσα από τέτοιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας εν προκειμένω με τη σημερινή και με την αυριανή διαδικασία» κατέληξε ο κ. Πατούλης.


Ο δεύτερος Έλληνας που θα παραστεί με επίσημη πρόσκληση στην εκδήλωση είναι ο Βαλάντης, ο ερμηνευτής παλιών επιτυχιών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την παρουσία του λίγο πριν την αναχώρησει για την Ουάσινγκτον και εξέφρασε τη στήριξή του στον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Εξάλλου όπως είπε «ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στον Τραμπ» και για αυτό τον ήθελαν στην ορκωμοσία.

Ο Βαλάντης, είναι προσκεκλημένος ενός ξαδέρφου του που είναι βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως είπε. «Θα είμαι στις πρώτες θέσεις. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θέλω να ζήσω» σημείωσε, ενώ έκανε και μια πολιτική ανάλυση: «Είναι επιχειρηματίας. Μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται με δουλειά».

Φρούριο η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε φρούριο ενόψει της ορκωμοσίας, καθώς η αμερικανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τους περισσότερους από 250.000 διαδηλωτές που αναμένεται να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ορκωμοσία στα σκαλιά του Καπιτωλίου και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του συγκεντρωμένου πλήθους.



Πολλοί από τους συγκεντρωμένους θα έχουν πάει στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι υποστηρικτές του θαυμάζουν τον εκατομμυριούχο για την εμπειρία του στις επιχειρήσεις και τον θεωρούν ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις.

Περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα από κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.



Περίπου 30 οργανώσεις, που σύμφωνα με τους επικεφαλής τους θα συγκεντρώσουν σχεδόν 270.000 διαδηλωτές ή υποστηρικτές του Τραμπ, έχουν λάβει άδεια για να πραγματοποιήσουν πορείες ή συγκεντρώσεις πριν, στη διάρκεια και μετά την τελετή ορκωμοσίας. Άλλοι διαδηλωτές αναμένεται να εμφανιστούν χωρίς να έχουν άδεια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, στην οποία οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν 250.000 άνθρωποι.

Εκατοντάδες άλλες ανάλογες Πορείες Γυναικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. zougla.gr