Τρίτη, Ιανουαρίου 10

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη σε κάλιο


Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη σε κάλιο

Το κάλιο είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για την καλή λειτουργία των μυών του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, ενώ παίζει κρίσιμο ρόλο και στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
Πρόκειται για ένα μέταλλο (ηλεκτρολύτης) του οποίου το 98% βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Μικρές αλλαγές στα επίπεδα του καλίου που υπάρχει έξω από τα κύτταρα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την καρδιά, τα νεύρα και τους μυς.

Το νεφρό είναι το κύριο όργανο που ελέγχει την ισορροπία του καλίου, αφού είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση της περίσσειας καλίου μέσω των ούρων.
Αιτίες έλλειψης καλίου
Η αφυδάτωση, η διάρροια, η υπερβολική εφίδρωση και η κατάχρηση καθαρτικών είναι οι πιο κοινές αιτίες των χαμηλών επιπέδων καλίου.
Έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να προκληθεί από αντίστοιχα μειωμένη λήψη του μέσω της διατροφής, ωστόσο, αυτό είναι ασυνήθιστο.
Άλλες αιτίες αφορούν φάρμακα που επηρεάζουν την ποσότητα του καλίου στο σώμα, όπως είναι τα διουρητικά.
Συμπτώματα έλλειψης καλίου
Τα συμπτώματα στον οργανισμό μας όταν τα επίπεδα καλίου είναι χαμηλά είναι συνήθως ήπια. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερα από ένα συμπτώματα που αφορούν την γαστρεντερική οδό, τα νεφρά, τους μυς, την καρδιά και τα νεύρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι:
-Αδυναμία, κόπωση και κράμπες στο χέρι ή τους μυς των ποδιών. Μερικές φορές οι κράμπες αυτές είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν ένα αίσθημα μερικής παράλυσης.
-Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
-Ναυτία ή έμετος
-Κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα
-Ταχυπαλμία ή ακανόνιστοι παλμοί της καρδιάς
-Μεγάλες ποσότητες ούρων ή/και αίσθημα έντονης δίψας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
-Τάσεις λιποθυμίας λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης
-Ανώμαλη ψυχολογική συμπεριφορά: κατάθλιψη, ψύχωση, παραλήρημα, σύγχυση ή ψευδαισθήσεις.
onmed.gr