Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Δίαιτα, σούπα και απώλεια αχρείαστων, βλαβερών κιλών

Δίαιτα και σούπα: Εάν τρώμε στην αρχή του γεύματος, μια σούπα με λίγες θερμίδες της τάξης των 100 έως 150 θερμίδων, γεμίζουμε το στομάχι μας και θα τρώμε συνολικά λιγότερα.
Σούπα για δίαιτα; Καλά νέα για αυτούς που προσπαθούν με δίαιτα να χάσουν αχρείαστο και επικίνδυνο, υπερβολικό βάρος σώματος: Η κατανάλωση μιας σούπας με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πριν από ένα γεύμα, μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που θα φάνε στο γεύμα που ακολουθεί.
Φαίνεται ότι εάν αρχίζετε το γεύμα σας με μια σούπα, η συνολική πρόσληψη θερμίδων που θα έχετε, θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από ότι στην περίπτωση που δεν παίρνετε αρχικά μια σούπα.

Η αύξηση του όγκου των τροφίμων που λαμβάνει κάποιος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, παίζει ρόλο στην ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνει. Όμως η συνολική πρόσληψη θερμίδων εξαρτάται από το ποσοστό των θερμίδων στον όγκο των τροφίμων.
Ο συνολικός όγκος των τροφίμων σε ένα γεύμα, έχει βέβαια σημασία στην πληρότητα του στομαχιού. Όταν το στομάχι γεμίσει, ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα πληρότητας και δίνει εντολή για να διακόψει ο άνθρωπος το γεύμα.
Αύξηση του όγκου με λιγότερες θερμίδες, δίνει το αίσθημα πληρότητας που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να δώσει την εντολή να σταματήσει ο άνθρωπος να τρώει διότι έχει ήδη πάρει αρκετά. Περισσότερος όγκος με λιγότερες θερμίδες είναι λοιπόν μια ελκυστική προσέγγιση για την επιτυχία μιας δίαιτας με στόχο απώλεια περιττών κιλών. Υπενθυμίζουμε ότι 1 κιλό βάρους σώματος αντιστοιχεί περίπου με 7.700 θερμίδες. Εάν το ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων δεν είναι καλό και προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνετε σημαίνει, ότι για κάθε σχεδόν 8.000 θερμίδες που παίρνετε χωρίς να τις καταναλώνετε, θα κερδίζετε 1 κιλό βάρους σώματος.
Η ογκομετρική αυτή προσέγγιση της δίαιτας, για να είναι ικανοποιητική πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνες, ζάχαρο, λιπίδια, βιταμίνες και άλλες. Δηλαδή η αύξηση του όγκου του γεύματος με λιγότερες θερμίδες πρέπει να μη μειώνει τις αναγκαίες ημερήσιες ποσότητες σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Η ογκομετρική δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, εξετάστηκε σε σειρά μελετών από επιστήμονες στο Penn State των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανακοίνωσαν αποτελέσματα έρευνας τους σε σχέση με την κατανάλωση διαφόρων τύπων σούπας και την επίδραση στη δίαιτα.
Το συμπέρασμα τους είναι ότι εάν τρώμε στην αρχή του γεύματος, μια σούπα με λίγες θερμίδες της τάξης των 100 έως 150 θερμίδων, γεμίζουμε το στομάχι μας και θα τρώμε συνολικά λιγότερα. Ο επιπρόσθετος όγκος που προσθέτει η σούπα στο στομάχι, μας κάνει πιο γρήγορα να σταματούμε να τρώμε άλλα τρόφιμα πολύ πιο πλούσια σε θερμίδες.
Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες σούπα, προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας ανεξάρτητα από τον τύπο της (λαχανικά, ζωμός, κοτόπουλο, πατάτα, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, με μεγάλα ή μικρότερα τεμάχια).
Χρειάζεται βέβαια προσοχή, διότι υπάρχουν σούπες πολύ πλούσιες σε θερμίδες διότι περιέχουν κρέμες ή άλλα συστατικά που τις καθιστούν ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες.
Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν με βάση το ίδιο σκεπτικό, να πίνουμε μερικά ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα. Ο όγκος του νερού δίνει το αίσθημα πληρότητας νωρίτερα αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες.
Όμως η επιλογή της σούπας φαίνεται καλύτερη, διότι ενώ δίνει λίγες θερμίδες από την άλλη προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.
 www.medlook.net