Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Μα ποιο είναι επιτέλους αυτό το «ΝEO» που όλοι περιμένουμε να έρθει να μας σώσει;

Του Ζαφείρη Βάλβη*

Οκτώ χρόνια κρίσης περιμένουμε το ΝΕΟ να έρθει να μας σώσει. Όλοι ευαγγελίζονται το ΝΕΟ. ΤΟ ΝΕΟ δεν είναι ηλικιακό ούτε σχετίζεται με το αν κάποιος είναι παλιός ή νέος βουλευτής. Το ΝΕΟ σχετίζεται με τη φρεσκάδα σκέψης, το να δεις τα πραγματικά προβλήματα και να προτείνεις λύσεις.
Όχι τέλειες λύσεις -διότι τέλειες λύσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν-, αλλά ισορροπημένες λύσεις λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.

Ποιόν πολίτη ενδιαφέρει τι θα απογίνει η κεντροαριστερά για παράδειγμα; Μάλλον κανέναν. Τον πολίτη τον ενδιαφέρουν οι λύσεις στα προβλήματα. Και όσοι δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα: «Θα φτιάξουμε τη νέα κεντροαριστερά». Η συζήτηση που γίνεται για την κεντροαριστερά είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη του ενδιαφέροντος που έχουν οι πολίτες για την τύχη της. Είναι μια συζήτηση «ιδρυματισμού» και αφορά επαγγελματικά στελέχη κομμάτων μόνο και όχι τον μέσο πολίτη. Και σίγουρα δεν είναι το ΝΕΟ.

Το ΝΕΟ είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται τα θέματα της χώρας. Να ασχοληθούν τα κόμματα προσεγγίζοντας και εξετάζοντας σφαιρικά ένα πρόβλημα για την εξεύρεση μια χρυσής τομής που θα ισορροπεί τις αντίρροπες δυναμικές που καθορίζονται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τις ανάγκες του πολίτη, την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης, την ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, την ανάγκη αναδιάρθρωσης των κρατικών δομών. Όταν οι μεν λένε «δε θέλω φόρους», οι δε λένε «δε θέλω να κόψω δαπάνες», οι τρίτοι λένε «θα τα βρούμε βερεσέ», οι τέταρτοι λένε «φταίνε οι άλλοι», οι πέμπτοι λένε «να φτιάξουμε την κεντροαριστερά ή την κεντροδεξιά», ε τότε συγγνώμη αλλά τα οκτώ χρόνια κρίσης θα γίνουν δεκαοκτώ. Δύσκολο πράγμα η σύνθεση και η συνεννόηση αλλά μόνο από εκεί θα προκύψουν λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και του πολίτη και όχι από συνθήματα.

Το ΝΕΟ θα έρθει όταν υπάρχει σύνθεση και συνεννόηση. Όταν δε θα αλλάζουν οι δομές και ο αριθμός των υπουργείων όποτε αλλάζει κυβέρνηση αλλά θα έχουν προκύψει από σκέψη, σφαιρική αντιμετώπιση, ανάλυση, σύνθεση και συνεννόηση. Όταν δε θα αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές ανάλογα με την ιδεολογία-ιδεοληψία του εκάστοτε υπουργού αλλά θα έχουν προκύψει από σκέψη, σφαιρική αντιμετώπιση, ανάλυση, σύνθεση και συνεννόηση. Όταν δε θα αλλάζει το ασφαλιστικό ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση αλλά θα έχει προκύψει από σκέψη, σφαιρική αντιμετώπιση, ανάλυση, σύνθεση και συνεννόηση.

Αλλά επειδή το ΝΕΟ είναι δύσκολο, προτιμάμε να πιάνουμε ατέρμονες φιλοσοφικές συζητήσεις για έναν νέο φορέα στην κεντροαριστερά ή ενδεχομένως δυνητικά στο μέλλον για τη νέα κεντροδεξιά. Όπως όταν μαζεύονται δέκα άτομα να βρουν μια λύση για ένα πρόβλημα και επειδή δεν μπορούν να βρουν λύση πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα λέγοντας «να φτιάξουμε μια επιτροπή». Και μάλιστα οι ίδιοι δέκα αποτελούν τα μέλη της επιτροπής και βγάζουν ένα κοινό (αν τα καταφέρουν) πόρισμα που είναι γενικόλογο και παραπέμπουν στο μέλλον και σε άλλη επιτροπή για να το εξειδικεύσουν. Το ΝΕΟ δεν είναι ούτε νέος πολιτικός φορέας, ούτε νέα πρόσωπα (μόνο), είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο άσκησης της πολιτικής και φυσικά στον τρόπο ρητορείας. Και επειδή αυτό ακούγεται ως ευχολόγιο, το ΝΕΟ θα γεννηθεί μόνο αν εν τω μεταξύ μεσολαβήσει ένα διάστημα μακρόχρονης (2-3 έτη) Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κομμάτων και που θα έχει το θάρρος και την ψυχραιμία να σχεδιάσει και να υποστηρίξει ισορροπημένες λύσεις.

*Ο κ. Ζαφείρης Βάλβης είναι επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του Ποταμιού