Τετάρτη, Ιανουαρίου 18

Σκάνδαλο Samsung: Τι ωραία που περνάμε στον καπιταλισμό…

Του Δημήτρη Κούλαλη
ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ
O κύριος Jay Y. Lee, το νούμερο 3 του Forbes Korea Rich List με περιουσία που αγγίζει τα 6,2 δις $, (το νούμερο 1 είναι ο μπαμπάς, Lee Kun Hee, με 12,6 δις $), ανακρίθηκε από δύο εισαγγελείς και κρίθηκε ύποπτος για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της ψευδορκίας. Ο επικεφαλής της Samsung δεν προέβη σε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους, καθώς επιβιβάστηκε αμέσως στο... όχημα που τον περίμενε, έξω από το γραφείο της εισαγγελίας.

Ο ισχυρός άνδρας της Samsung, ανακρίθηκε από τις αρχές της Νότιας Κορέας σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο (22 ώρες) για το σκάνδαλο διαφθοράς που έσκασε σαν βόμβα στη χώρα, με πιθανή, μάλιστα, την εμπλοκή ακόμη και της προέδρου της χώρας, Παρκ Γιουν- Χε.
Ο ειδικός εισαγγελέας θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας, μέχρι την Κυριακή, εάν θα προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Jay Y. Lee.
Αξίζει ωστόσο, να υπενθυμίσουμε, (βλ. «Ο Κλεμμένος πλούτος των εθνών και ο Φιντέλ Κάστρο»), ότι πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι της εταιρείας – μαζί με εκείνους του άλλου επιχειρηματικού κολοσσού, της Panasonic, ν.245 στη λίστα με τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις του Forbes– κατήγγειλαν ότι δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα, χωρίς επαρκή ανάπαυση και διάλειμμα για τουαλέτα. Επίσης, ότι εξαπατήθηκαν σχετικά με το μισθό τους και ότι, αφού τους κατασχέθηκαν τα διαβατήρια από τις εταιρείες, αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιστροφή τους στη χώρα τους, πριν τη λήξη της σύμβασής τους.
Μένει να δούμε τις επόμενες μέρες ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης. Ωστόσο, ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί για άλλη μια φορά, τι ωραία που περνάμε στον καπιταλισμό.

 sibilla-gr-