Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23

Μείωση αφορολόγητου θα πληρώνουν φόρο ακόμη και των 400 ευρώ συνταξιούχοι !

 Εν αναμονή της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι ελληνικές αρχές,  την στιγμή που λαμβάνουν χώρα «σχέδια επί χάρτου» για το αφορολόγητο, το οποίο αποτελεί κεντρικό «πυλώνα» των μέτρων που καλείται να προνομοθετήσει η κυβέρνηση το 2018.  Το τελευταίο σενάριο που διακινείται, κάνει λόγο για
«σπάσιμο» της μείωσης του αφορολόγητου σε δύο δόσεις, με την πρώτη να τίθεται σε ισχύ από το 2018, τη δεύτερη το 2019 και το τελικό όριο να διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 6.000 ευρώ. Στον «καμβά» των απαιτήσεων των Θεσμών έχουν μπει και οι φοροαπαλλαγές…
Σύμφωνα πάντα με τις ανωτέρω πληροφορίες, η πρώτη φάση της μείωσης του αφορολόγητου, θα εφαρμοστεί το 2018, όπου το «πλαφόν» θα φτάσει στα επίπεδα των 7.200 ευρώ και από την 1/1/2019 το εν λόγω όριο θα προσεγγίσει τα 6.000 ευρώ, ενδεχομένως και λίγο πιο κάτω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 2018 η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί στα 1.600 ευρώ και στα 1.300 ευρώ το 2019 που μεταφράζεται σε αφορολόγητο όριο 5.909 ευρώ το 2019.
Το μείζον ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου, που έχει περίοπτη θέση στα μέτρα που πρέπει να προνομοθετήσει η κυβέρνηση, είχε ως... αρχικό σχεδιασμό να τεθεί σε ισχύ μετά το 2019. Ωστόσο, στην περίπτωση του αφορολόγητου, ενδεχομένως να υπάρξει εξαίρεση στον χρόνο εφαρμογής του, προς χάριν… εξυπηρέτησης τόσο πρακτικών όσο και πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η μετακύλιση της πρώτης δόσης για το 2018 και η εξοικονόμηση χρημάτων από την εν λόγω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2018 και έχει ύψος 500-550 εκατομμύρια ευρώ.
Το «σπάσιμο» του μέτρου για το αφορολόγητο σε δύο δόσεις και η σταδιακή εφαρμογή του, «εξυπηρετεί» και την καλύτερη πολιτική διαχείριση και επικοινωνία του εκ μέρους της κυβέρνησης. 
Τι ισχύει με τα αντισταθμιστικά μέτρα
Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι από τη συμφωνία του Eurogroup, προκύπτουν αντισταθμιστικά μέτρα, που σχετίζονται, εκτός όλων των άλλων, με το μέτρο του αφορολόγητου, Τα σχετικά αντίμετρα αφορούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από 13% στο 12% και την κατ’ επέκταση πτώση των τιμών στα βασικά τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το γάλα, το νωπό κρέας, τα αυγά κ.τ.λ. Η επίτευξη του λεγόμενου «ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος», είναι αυτό που προτάσσει το Μαξίμου, χωρίς ωστόσο-τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να έχει αποσαφηνιστεί ή να υπάρχει ρητή δέσμευση εκ μέρους των Θεσμών, για τον κεντρικό πυρήνα των... αντίμετρων και τον χρόνο ψήφισης-εφαρμογής τους.
Στο στόχαστρο και οι φοροαπαλλαγές
Την ίδια στιγμή, πάντως, ενισχύονται τα σενάρια που κάνουν λόγο για κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα., εντός του 2018. Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται η κατάργηση της απαλλαγής για ιατρικά έξοδα και  της έκπτωσης φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση μισθωτών και συνταξιούχων.