Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ !«ΓΕΜΙΣΕ» ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ: Θρίλερ με την προέλευση της – Πυρηνικό ατύχημα στην Αρκτική;

ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;;
radioactive-europe-770247
Παραμένει το μυστήριο της προέλευσης της ραδιενεργής ακτινοβολίας που έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, με τους εμπειρογνώμονες να μην έχουν εντοπίσει ακόμη την αιτία.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας τον Ιανουάριο, το ραδιενεργό ιώδιο-131 στη συνέχεια βρέθηκε και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,
όπως γράψαμε και εμείς εδώ στο Crashonline. Kαι ενώ υπάρχουν κάποιες αβάσιμες φήμες ότι προέρχονται από πυρηνικές δοκιμές της Ρωσίας, αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιο πιθανό είναι να συνδέεται με κάποιο φαρμακευτικό ατύχημα, όπως μετέδωσε το sciencealert.
Ενώ η ακτινοβολία ανιχνεύθηκε πρώτα τον Ιανουάριο στην Νορβηγία, αξιωματούχοι στη Φινλανδία και τη Γαλλία μόλις πριν λίγες μέρες έδωσαν στην δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ανακοινώνοντας ότι μετά τον πρώτο εντοπισμό της στη Νορβηγία, ανιχνεύθηκε κατόπιν στην Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία (Τσεχική Δημοκρατία), τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Όταν ρωτήθηκαν οι Νορβηγοί γιατί δεν έδωσαν κάποια πληροφορία όταν εκεί ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το ραδιενεργό νέφος, ο Astrid Liland από τη Νορβηγική Αρχή Προστασίας Ακτινοβολίας είπε στο barentsobserver«Οι μετρήσεις στο Svanhovd τον Ιανουάριο ήταν πολύ χαμηλές. Οι ίδιες μετρήσεις έγιναν και στις γειτονικές χώρες, όπως την Φινλανδία. Τα επίπεδα δεν εγείρουν κάποια ανησυχία για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ήταν είδηση άνευ αξίας.»
Παρόμοια καθησυχαστική ήταν και η ανακοίνωση της Γαλλικής πυρηνικής ασφάλειας (IRSN) την περασμένη εβδομάδα, που είπε ότι η πραγματική ποσότητα του ραδιενεργού ιωδίου-131 στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος της Ευρώπης τον Ιανουάριο «δεν εγείρει ανησυχίες για την υγεία», και έκτοτε έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό.
Niveaux en Iode 131 (valeur +/- incertitude) sous forme aérosol dans l?air (µBq/m3)
Αλλά το πιο ανησυχητικό δεν είναι το επίπεδο της ακτινοβολίας που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη – είναι το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει τι πραγματικά συνέβη.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημιζωής μόλις οκτώ ημέρες, οπότε η ανίχνευση του στην ατμόσφαιρα είναι η απόδειξη ότι ελευθερώθηκε πρόσφατα.
«Η απελευθέρωση του στην ατμόσφαιρα πιθανότατα έγινε πρόσφατα. Πέραν αυτού, είναι αδύνατο να προβούμε σε εικασίες,» είπε ο Brian Gornall του Βρετανικού οργανισμού για Ακτινοβολίας είπε στον Ben Sullivan στo Motherboard.
Αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό είναι ότι η προέλευση του ραδιενεργού ιωδίου-131 είναι κάπου στην ανατολική Ευρώπη – αν και πολλοί συνωμοσιολόγοι είπαν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή στην Αρκτική.
Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, και το γεγονός ότι εντοπίστηκε μόνο Ιώδιο-131 – και όχι άλλες ραδιενεργές ουσίες – δείχνει ότι αυτή δεν είναι η απάντηση…
Αντιθέτως είναι ενδιαφέρον, ένα έγγραφο που βγήκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η πηγή του 2011 Ιώδιο-131 προέρχεται από διαρροή ελαττωματικού συστήματος φίλτρου στο Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων Ltd στη Βουδαπέστη, της Ουγγαρίας, η οποία παράγει μια μεγάλη ποικιλία από ραδιενεργά ισότοπα για ιατρική χρήση.
Η έρευνα βέβαια βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να στέλνει ένα WC-135 αεροσκάφος ανίχνευσης πυρηνικής έκρηξης »sniffer» στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στις έρευνες.
Ας ελπίσουμε ότι οι ερευνητές να μπορέσουν να δώσουν μια απάντηση, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου – αν ευθύνονται αυτοί – να εξασφαλίσουν ότι θα σταματήσουν την διαρροή.
Ηλίας Σιατούνης
crashonline.gr/