Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17

Στην Ελλάδα κάνουν πεταλουδίτσες, στην Βόρειο Ήπειρο καίνε Ελληνικές σημαίες και ρημάζουν σπίτια!

Ήταν Νοέμβριος του 2014 όταν ένας νεαρός από τη Χιμάρα παρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι για να υπηρετήσει τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό.
Κάποια στιγμή τον πλησίασαν δύο αλβανοί και τον ρώτησαν αν είναι ομοεθνής τους. Όταν ο Χιμαραίος νεοσύλλεκτος τους απάντησε ότι ....
είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης απομακρύνθηκαν και έψαξαν για άλλους συμπατριώτες τους. Τις επόμενες ημέρες σχηματίστηκε μία άτυπη αλβανική ομάδα εντός του κέντρου νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου.


Το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν αναμενόμενο να εμφανιστεί μετά από τις αθρόες αποδόσεις της ελληνικής υπηκοότητας σε αλβανούς οι οποίοι θα περνούσαν και από τον Ελληνικό Στρατό. Χάρη και στον αυξημένο αριθμό τους, οι συγκεκριμένης εθνικότητας ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα για να ζήσουν καλύτερα απ’ όσο θα ζούσαν στην πατρίδα τους και πήραν την υπηκοότητα της χώρας που τους φιλοξενεί, ήταν θέμα χρόνου να αποκτήσουν και το ανάλογο θάρρος – θράσος. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνουν και να απαθανατίζουν μέσω φωτογραφιών, χειρονομίες που παραπέμπουν σε εθνικά σύμβολα του κράτους προέλευσης τους φορώντας τη στολή και το εθνόσημο του Έλληνα Στρατιώτη.
Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2015 όταν πέντε στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού βγήκαν φωτογραφία με τη στρατιωτική αμφίεση τους σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον λεγόμενο «αλβανικό αετό».

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε αρχικά σε αλβανική ομάδα του facebook, έγινε γνωστή από πολλές ελληνικές ιστοσελίδες αλλά σαν θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εις γνώσιν της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2017 για να δούμε ξανά μία παρόμοια φωτογραφία μέσα από ένα ελληνικό στρατόπεδο (το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και πάλι), αυτή τη φορά με περισσότερους νεαρούς ντυμένους στα χακί, επτά τον αριθμό αυτή την φορά.

«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι» λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, η οποία βρίσκει έδαφος στον ωχαδερφισμό του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην καλλιεργούμενη ενοχή περί «ρατσισμού προς το διαφορετικό».
Τώρα όμως ήταν μέγας ο σάλος που ξέσπασε, με την πολιτική αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παίρνουν επιτέλους θέση.

Με την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής αποφάσισε να επιβάλλει ποινή φυλάκισης 50 ημερών σε κάθε έναν από τους επτά αλβανικής καταγωγής οπλίτες που φωτογραφήθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεσολογγίου σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό.

Δηλαδή και την ελληνική υπηκοότητα θα διατηρήσουν και την θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό θα συνεχίσουν…

Οι αλβανοί ζητούν και τα ρέστα
Η αλβανική πλευρά αντίθετα, σε μεγάλο μέρος της, ζητάει και τα ρέστα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Πίρο Λούταϊ που εξομοίωσε την επίμαχη σκηνή με το δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών να υψώνουν ελληνικές σημαίες στα σπίτια τους στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας!

Για άλλη μία φορά η ατυχής εξίσωση των αλβανών οικονομικών μεταναστών με τους γηγενείς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου…

Μία αλβανική ιστοσελίδα, θέλοντας να απαντήσει με το «ίδιο νόμισμα», δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται Έλληνες στρατιώτες να κρατούν τη σημαία της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, απευθύνοντας ερώτημα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο αν προτίθεται να τους τιμωρήσει ανάλογα, μιας και η πράξη τους, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, αποτελεί πολεμική πρόκληση…

Καίνε ελληνικές σημαίες και ρημάζουν σπίτια Βορειοηπειρωτών
Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η εθνικιστική ομάδα «Κίνηση για την Ενωμένη Αλβανία» ξεκίνησε μία σειρά βεβήλωσης ελληνικών σημαιών, κάνοντας την αρχή από το σπίτι ενός ηλικιωμένου Έλληνα στο Κάστρο της Χιμάρας. Μέλη της οργάνωσης που έχει ηγέτη τον Κοσσοβάρο Ταχίρ Βελίου κατέβασαν την γαλανόλευκη από την είσοδο της οικίας του ομογενούς και στην συνέχεια έσκισαν και έκαψαν το εθνικό μας σύμβολο, ανεβάζοντας φωτογραφία – πειστήριο στο facebook.

Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου κατέβασαν την ελληνική σημαία που ήταν υψωμένη έξω από τα κεντρικά γραφεία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» στους Άγιους Σαράντα. Η ενέργεια αυτή γινόταν στον συγκεκριμένο χώρο για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Ακολούθησε ανάλογη κίνηση στις 20 Ιανουαρίου. Στο στόχαστρο μπήκε η ελληνική σημαία που κυμάτιζε σε ένα παρεκκλήσι στο χωριό Γεωργουτσάτες, έδρα του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Όμως στον Δήμο Δρόπολης τα προβλήματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Τους τελευταίους δύο μήνες διεξάγεται ένα κύμα διαρρήξεων στα σπίτια σε όλα σχεδόν τα ελληνικά μειονοτικά χωριά της περιοχής, που ορισμένες φορές συνοδεύεται από καταστροφή πινακίδων στην ελληνική γλώσσα και αναγραφή συνθημάτων περί «αλβανικής Τσαμουριάς».

Η δημοτική αρχή της Δρόπολης αποδίδει το φαινόμενο σε αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της «όλα αυτά τα συμβάντα συμπεριλαμβάνονται στην εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας των κατοίκων της περιοχής, με την ανοιχτή ανοχή της τοπικής αστυνομίας, για τη δράση της οποίας στον Δήμο έχουμε πολλά ερωτηματικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν διαρρήξεις σε περισσότερα από εκατό σπίτια στον Δήμο Δρόπολης, κυρίως στα χωριά Δερβιτσάνη, Γράψη, Γεωργουτσάτες και Βουλιαράτες.

Ο Δήμαρχος Δρόπολης, Αχιλλέας Ντέτσικας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για ενέργειες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό των μειονοτικών.

«Διαθέτουν άριστο σύστημα πληροφόρησης και στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαρρήκτες δεν παίρνουν τίποτε από τα σπίτια, απλώς κάνουν τα πάντα άνω κάτω και φεύγουν» δήλωσε ο κ. Ντέτσικας, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τον ρόλο της αστυνομίας.

Το όλο κλίμα έχει προκαλέσει αναστάτωση, φόβο και απογοήτευση στους Έλληνες ομογενείς που νιώθουν απροστάτευτοι, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν τολμούν να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες, διότι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα δώσει αφορμή να απειληθούν περαιτέρω. Αντίθετα πολλοί από τους κατοίκους της Δρόπολης είναι έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να σχηματίσουν ομάδες άμυνας για την προστασία των χωριών και των περιουσιών τους.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί, ο μειονοτικός Βουλευτής Αργυροκάστρου με το συγκυβερνόν «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη» Βαγγέλης Τάβος ζήτησε δημοσίως από τον Αλβανό Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ταχίρι την απομάκρυνση του αστυνομικού διευθυντή Αργυροκάστρου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τάβος σε αλβανικά ΜΜΕ ανέφερε πως ενώ τον τελευταίο καιρό στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας που το φαινόμενο των διαρρήξεων έχει αυξηθεί, ο ρόλος της αστυνομίας είναι παθητικός και σχεδόν ανύπαρκτος, Παράλληλα τόνισε πως κάποιοι αξιωματικοί της αστυνομίας ασχολούνται με την προστασία των χασισοφυτειών αλλά και την προστασία των έμπορων χασίς!
Σε πρόσφατη εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη στην Δρόπολη, ο μειονοτικός βουλευτής έκανε σαφές πως είναι πλέον αποφασισμένος να έρθει σε σύγκρουση ακόμα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας αλλά και οποιονδήποτε προσπαθήσει να καταπατήσει τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα «ξαναχτύπησε» πριν λίγες μέρες με νέο μάθημα ιστορίας. Όπως υποστήριξε σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση και για αυτό θα έπρεπε οι Έλληνες να του είναι ευγνώμονες!

Αν συνδυάσουμε όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν ταυτόχρονα γύρω από τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση μοιάζει με καζάνι που βράζει…
Πηγή