Της Δήμητρας Καδδά

Μία συμβιβαστική συμφωνία η οποία, υπό το βάρος των πιέσεων του άξονα ΔΝΤ – Γερμανίας συνεχίζει να περιέχει (προς το παρόν τουλάχιστον) την εκ των προτέρων νομοθέτηση τουλάχιστον κάποιων εκ των μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018, καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 4 μέρες που απομένουν έως το Eurogroup της Δευτέρας.


Καλείται ουσιαστικά να οριστικοποιήσει την θέση της και τις αντιπροτάσεις της, με μοχλό στήριξης την "διαμεσολάβηση" του Επιτρόπου Μοσκοβισί κατά τον χθεσινό μαραθώνιο επαφών του στην Αθήνα, αλλά και την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για πιθανό υπερ - πλεόνασμα έως 3% του ΑΕΠ το 2016 που επιχειρείται να αποτελέσει "ασπίδα" για τα νέα μέτρα.

Τηλεδιασκέψεις – Eurogroup με Λαγκάρντ

Πηγές του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αναφέρουν ότι επιχειρείται τις επόμενες ώρες/ημέρες τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο... Ντάισελμπλουμ (σ.σ. ως συνέχεια της συνάντησης την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι συνεχείς οι τηλεφωνικές επαφές με τον ίδιο και άλλα στελέχη των Θεσμών και των κρατών μελών, με κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκακαλώτο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι το "αίτημα" Μοσκοβισί για απάντηση  στην πρόταση των Θεσμών έως την Δευτέρα είτε σε μια ελληνική αντιπρόταση.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες  στο Eurogroup της Δευτέρας επιχειρείται το ΔΝΤ να εκπροσωπηθεί από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ κι όχι από τον Πόλ Τόμσεν. Και τούτο σε μία προσπάθεια "αποδυνάμωσης" του άξονα Βερολίνου, κάτι που όμως προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστεί.
Μειώστε τώρα συντάξεις- έως 300 εκατ μέτρα το 2018

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι παραμένει στο τραπέζι από κράτη μέλη και από το ΔΝΤ το "αίτημα" νομοθέτησης εκ των προτέρων μέτρων που θα περιέχουν και παρεμβάσεις στο πεδίο των φόρων (με επίκεντρο το αφορολόγητο) αλλά και στις συντάξεις (σ.σ. που αποτελούν την απόλυτη "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης).

Επιπλέον των παραπάνω μέτρων (που θα είναι μέρος του "κόφτη" για το 2019 και μετά), ζητούνται και  μέτρα της τάξης των 240- 300 εκατ ευρώ για το 2018 (σ.σ. προηγουμένως η δημοσιονομική τρύπα ήταν στα 700 εκατ ευρώ).

Ανταλλάγματα εκ των υστέρων σε φόρους, επιδόματα, φέσια προς ιδιώτες

Αυτό που φέρεται να δέχονται προς το παρόν οι δανειστές είναι μόνο το "αντάλλαγμα" των παροχών που θα αποφασιστούν εκ των προτέρων, αλλά θα εφαρμοσθούν αν υπάρξει υπεραπόδοση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιχειρείται να περιέχουν εναλλακτικά μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και άλλα "χαράτσια", καθώς και νέο επίδομα. Ωστόσο οι Θεσμοί φέρεται να προκρίνουν και την ταχύτερη αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες μετά και την νέα εξέλιξη στο πεδίο της παραβίασης της οδηγίας περί καθυστερήσεων πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο, που "καλείται" πλέον να αποδώσει/πληρώσει τόκο 8% περίπου (ως οφείλει) στους ιδιώτες/προμηθευτές….
Χρέος και κλιμάκια

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων αναζητείται ακόμη ένας... "Δούρειος Ίππος" που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές… Αυτός επιχειρείται να βρεθεί έως την Δευτέρα, μαζί με την "πλατφόρμα" πρώτης συμφωνίας ώστε μετά το Eurogroup να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα (στο καλό σενάριο προόδου).

Χείρα Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε χθες ως "διαμεσολαβητής" να μειώσει το "χάσμα" ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις θέσεις ΔΝΤ- κρατών της ευρωζώνης, με τα αποτελέσματα του εγχειρήματος αυτού πάντως να αναμένονται από τις επόμενες ημέρες.

Ο Επίτροπος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κάνει "το επόμενο βήμα", με αντιπροτάσεις, ευχήθηκε να είναι η ελληνική συμφωνία για νέα μέτρα το πρώτο πακέτο που θα ισορροπεί/αντισταθμίζει τα μέτρα λιτότητας, αλλά άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο για λύση έως την Δευτέρα.

Η "μεσολάβηση" Μοσκοβισί ήρθε την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ θέτοντας μάλιστα το αναγκαστικό δίλημμα ΔΝΤ ή χρεωκοπία, ενώ ο κ. Τόμσεν δέχθηκε ότι θα διορθώσει τις εκτιμήσεις σε περίπτωση λάθους την ίδια ημέρα της αποκάλυψης από την ΕΛΣΤΑΤ ότι μετέχει εκπρόσωπός του στις συζητήσεις για το πλεόνασμα του 2016 που θα πιστοποιηθεί την Απρίλιο (σ.σ. ως δείγμα καλής πρόθεσης από την Αθήνα για να μην τεθεί και πάλι θέμα αμφισβήτησης).

Και τούτο με τις πληροφορίες από ελληνικής πλευράς να ομιλούν για υπεραπόδοση που μπορεί να φτάσει έως το 2,5% του ΑΕΠ (δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ αντί για 2% του ΑΕΠ που εκτιμά η Επιτροπή και 0,5% του ΑΕΠ μνημονιακού στόχου).
.capital.gr/