Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23

EE: H αρχή του τέλους για τα μετρητά;

EE: H αρχή του τέλους για τα μετρητά;
Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή ανώτατων ορίων στις πληρωμές με μετρητά. Η ιδέα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο κυρίως στη Γερμανία καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις.
Η ιδέα της επιβολής ανώτατου πλαφόν στις πληρωμές με μετρητά είναι ακόμη στα σπάργανα.
Εντούτοις η Κομισιόν δεν αρνείται ότι την εξετάζει και μάλιστα σοβαρά. Ως βασικό επιχείρημα ενός τέτοιου ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης προτάσσεται η καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος για τη χρηματοδότηση εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών. Πράγματι σε αυτό το πεδίο, ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου στις συναλλαγές ίσως να είχε νόημα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπ. Οικονομικών της ΕΕ ήδη πέρσι. Επίσης πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ανάλυση της Κομισιόν αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το ερώτημα που έθεσε η Κομισιόν είναι το εξής: «Οι πληρωμές υψηλών ποσών με μετρητά είναι αναγκαίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο;».

«Κατάργηση μετρητών σημαίνει κρατικός έλεγχος»

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στη βόρεια Ευρώπη, εφαρμόζονται ήδη αντίστοιχα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά. Σε κάποιες χώρες όμως οι αντιδράσεις είναι έντονες. Κυρίως στη Γερμανία. «Τα μετρητά πρέπει να παραμείνουν!», δηλώνει ο Μάριο Οχόβεν, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW).

«Η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις πληρωμές με ρευστό χρήμα θα είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη κατάργηση χαρτονομισμάτων και κερμάτων». Μια τέτοια όμως κατάργηση χαρτονομισμάτων και κερμάτων θα είχε και άλλες, ευρύτερες συνέπειες. «Κατάργηση των μετρητών σημαίνει αποκλειστικά κρατικός έλεγχος», σημειώνει ο Μ. Όχοβεν, τονίζοντας ότι η Κομισιόν, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας βάζει στο στόχαστρο και τις οικονομικές συναλλαγές απλών πολιτών, που είναι απόλυτα διαφανείς.

Πηγή: Deutche Welle