Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις δηλώσεις που κάνει ανά διαστήματα περί διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γιούνκερ έστειλε μια... προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ επισημαίνοντάς της πως δεν πρέπει να δίνει θάρρος στις χώρες της ΕΕ προκειμένου αυτές να αποχωρήσουν από την Ένωση γιατί κάπως έτσι μπορεί να προκαλέσουν έναν πόλεμο στα Βαλκάνια.
Ειδικότερα, μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξήγησε πως προέβη σε αυτή τη δήλωση έπειτα από την υποστήριξη που έδειξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Brexit.
«Είπα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς: μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείται τους άλλους να φύγουν, επειδή αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχετε ένα νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια».
Να τονιστεί πως από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτές είναι η Σλοβενία και η Κροατία. «Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο», επισήμανε ο Γιούνκερ.