Κυριακή, Απριλίου 16

Bitcoin ένα νέο νόμισμα


Όταν μιλάμε για το Bitcoin μιλάμε στην ουσία για δυο πράγματα ένα ελεύθερο δίκτυο πληρωμών και ένα εντελώς νέο ψηφιακό τύπο χρημάτων. Όσον αφορά την αξία του και την ισοτιμία με τα αναλογικά νομίσματα τα Bitcoinέχουν πολύ μεγάλη διακύμανση προς το παρόν κυμαίνονται από 400 έως 600 ευρώ το ένα επειδή εξαρτάται από την  ζήτηση του σε σχέση με άλλα νομίσματα.

Αρχικά, πρέπει να πούμε πως τα Bitcoinδεν εκδίδονται από κάποια κεντρική τράπεζα ούτε είναι κάποιο «πολύτιμο ορυκτό», αλλά ένα απλό πρωτόκολλο στο διαδίκτυο πού ορίζει (i) κάποιους κανόνες συναλλαγών ανάμεσα σε χρήστες και (ii) έναν ρυθμό παραγωγής Bitcoin από μια συνάρτηση με παράμετρο τον χρόνο της οποίας η  λύση της αλλάζει ανά 10’. Δηλαδή ανακοινώνει στο διαδίκτυο μια διεύθυνση (κάτι σαν τραπεζικό λογαριασμό) κάποιου χρήστη που πήρε 1 Bitcoin κάθε 10’ γιατί θα βρει πρώτος την λύση. Μια λύση στην συνάρτηση είναι απλά ο τρόπος που καταγράφονται οι συναλλαγές μεταξύ των διευθύνσεων που έχουν οι διάφοροι χρήστες που έγιναν μέσα στο δίκτυο και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών, γιατί ένα πρωτόκολλο μέσα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να τροποποιηθεί με τους κανόνες του παγκόσμιου διαδικτύου σήμερα και δεν είναι μια πρακτική η πιθανότητα κανονιστικής συμμόρφωσης (η αλλιώς ενός capitalcontrol)

Για να έχουμε όμως μια πιο καθαρή εικόνα ως προς την αξία που έχουν τα Bitcoin πρέπει να πούμε ότι έχουν αποπληθωριστικά χαρακτηριστικά όπως ο χρυσός και αυτό γιατί από το πρωτόκολλο τους γνωρίζουμε ότι μπορούν να υπάρχουν συνολικά 21.000.000 Bitcoinδιαθέσιμα στην αγορά. Και ο ρυθμός παράγωγης Bitcoin πρόκειται να μειωθεί στο μισό το 2017 και θα υποδιπλασιάζεται κάθε 4 χρόνια, ώστε το τελευταίο Bitcoin θα «κοπεί» το 2140 και στην συνέχεια θα παράγονται υποδιαιρέσεις του (bits, satoshi… κτλ) επ’ άπειρων. Πράγμα που μας δείχνει και πότε θα έχουμε μια εικόνα για την αξία του.

Ως εμπειρικός κανόνας, κανένα νόμισμα δεν πρέπει να θεωρείται απόλυτα ασφαλές απέναντι σε χρεοκοπίες και «δύσκολους καιρούς». Το Bitcoin έχει αποδειχτεί αξιόπιστο για χρόνια από το ξεκίνημά του και υπάρχει μεγάλη προοπτική για το Bitcoin να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον για το Bitcoin. Το δεδομένο όμως ότι έχει τα αποπληθωριστικά χαρακτηρίστηκα του χρυσού και τις δυνατότητες μεταφοράς του το ίδιο γρήγορα ίσως και γρηγορότερα από τα διατραπεζικά συστήματα σίγουρα θα το φέρουν στην κορυφή.
http://syntiritikoi.gr