Παρασκευή, Απριλίου 28

Αναδιοργάνωση και ανταρτοπόλεμος για τους τζιχαντιστές στη Συρία

Ayman al-Zawahri
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο ηγέτης της al Qaeda, Ayman al-Zawahri, κάλεσε τους Σύρους Σουνίτες τζιχαντιστές να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των εχθρών τους, από τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και τους υποστηριζόμενους από τον Ιράν συμμάχους του μέχρι τις δυτικές δυνάμεις.

Σε μια ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την Κυριακή, ο Zawahri έκανε έκκληση στους αντάρτες να επιδείξουν υπομονή, λέγοντας ότι πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρόσυρτη μάχη εναντίον του δυτικού συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία και τους υποστηριζόμενους από τον Ιράν Σιίτες που μάχονται στο πλευρό του Σύρου ηγέτη και της κυβέρνησής του.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τζιχαντικής-τρομοκρατικής οργάνωσης και διάδοχος του Osama Bin Laden ανέφερε: «Ο λαός μας στη Συρία να προετοιμάζεται για μια μακρά μάχη με τους Σταυροφόρους και τους συμμάχους τους Σιίτες και τους Αλαουίτες».
Να αναφερθεί ότι οι μουσουλμάνοι Σουνίτες μαχητές θεωρούν τους Σιίτες και τους Αλαουίτες αιρετικούς.
Ο Zawahri δήλωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές έχουν στοχοποιηθεί από τους εχθρούς τους επειδή προσπαθούν να επιβάλουν την ισλαμική κυριαρχία στη Συρία, προσθέτοντας ότι η Δύση και οι σύμμαχοί της έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτρέψουν ένα «ισλαμικό» κύμα που σάρωσε την περιοχή.
Δεν έχει καταστεί σαφές πότε πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση, στην οποία ο ακραίος ηγέτης ισχυρίζεται επίσης ότι ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) στη Συρία δεν είναι μόνο προνόμιο των Σύρων αλλά όλων των Μουσουλμάνων.
Επίσης, προειδοποίησε τους εξεγερμένους να μην μετατρέψουν τη σύγκρουση σε καθαρά εσωτερική συριακή διαμάχη.
Η Nusra Front, το πρώην παρακλάδι της al Qaeda στη Συρία, βρίσκεται πλέον επικεφαλής μιας συμμαχίας ισλαμικών ταξιαρχιών γνωστής ως Hayat Tahrir al Sham, η οποία ηγείται στις μάχες κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσικών και ιρανών υποστηριζόμενων συμμάχων τους στα περισσότερα από τα κύρια μέτωπα της χώρας.
Αυτή η συμμαχία διαδραματίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Idlib, παρόλο που οι βομβαρδισμοί που διενεργήθηκαν από τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό έχουν εξοντώσει δεκάδες ηγέτες της τους τελευταίους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αναδιοργάνωση των τζιχαντικών στοιχείων στη Συρία πέρα από τους στενούς κόλπους του Isis φανερώνει την δυναμική της διαρκούς ασύμμετρης απειλής του ισλαμικού εξτρεμισμού τόσο εγχώρια όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και υποδηλώνει ότι το έργο των δυτικών συμμάχων όσον αφορά στην καταπολέμησή του δεν θα είναι εύκολο. Πολλώ δεν μάλλον με την ύπαρξη πολλαπλών στρατοπέδων στην εμφύλια διαμάχη και την ισχυρή στήριξη του Συριακού καθεστώτος από δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Πηγές: Reuters, Foreign Affairs
rizopoulospost.