Πέμπτη, Μαΐου 25

Περίπου 5.000 ευρωτζιχαντιστές κυκλοφορούν στην ΕΕ!

Περίπου 5.000 ευρωτζιχαντιστές κυκλοφορούν στην ΕΕ!
Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης
Τα τελευταία απανωτά κρούσματα, τυφλών τρομοκρατικών ενεργειών σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από -εκ των υστέρων ταυτοποιούμενους- Ευρωπαίους πολίτες, αναδεικνύουν, σύμφωνα με την άποψη έγκυρων πολιτικών παρατηρητών, την αδυναμία τόσο της ΕΕ όσο και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της, ν’ αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ατομικής τρομοκρατίας, από τα «δικά τους παιδιά».


Η Ευρώπη, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, κατηγορείται σήμερα ότι, ενώ γνώριζε δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ξεπεράσει την αδυναμία της και να μπορέσει να εμποδίσει τα «τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα» των τζιχαντιστών, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με εκατόμβες αθώων θυμάτων.
Απόδειξη ότι «προειδοποιήσεις» είχαν υπάρξει έγκαιρα, αποτελούν διαδοχικά ψηφίσματα της Ευρωβουλής από το… 2013, σχετικά με το ότι το ζήτημα των «ξένων μαχητών» δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αλλά έχει λάβει δραματικές διαστάσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 15.000 αντρών και γυναικών από περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με εκτιμήσεις, 3.500 έως 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες που εγκατέλειψαν τον τόπο τους για να λάβουν μέρος ως ξένοι μαχητές στον πόλεμο και τις βίαιες συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη.

Είχε αναγνωρισθεί, μάλιστα, τότε ότι οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν μια τεράστια πρόκληση για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ!

Πλήρη αδυναμία, ωστόσο, για να αντιμετωπίσει την συστράτευση Ευρωπαίων πολιτών με τους τζιχαντιστές, είχε δηλώσει η Κομισιόν από το καλοκαίρι του 2014 σε έγγραφη απάντησή της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου και της παρακολούθησης της ροής και της στρατολόγησης ξένων μαχητών στον Τζιχάντ, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέμβει κατά των κρατών-μελών της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα» είχε καταλήξει τότε η Κομισιόν, απαντώντας σε αναφορά που υπέβαλε το 2013 ο Βέλγος Τιερί Λαμπίν, για τον εμφύλιο στη Συρία, στην οποία υπογράμμιζε ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στρατολογούν μαχητές στην Ευρώπη.
Η Κομισιόν «εδέησε» ν' απαντήσει δέκα μήνες αργότερα, υποστηρίζοντας ότι:

- «Δεδομένων των κινδύνων να ενταχθούν ξένοι που ταξιδεύουν προς τη Συρία, μεταξύ άλλων και από την Ευρώπη, σε εξτρεμιστικές ομάδες , η Ε.Ε. έχει καλέσει όλα τα κράτη που συνορεύουν με τη Συρία ή έχουν απ' ευθείας αεροπορικές ή θαλάσσιες συνδέσεις με τη χώρα αυτή να παραμείνουν σε εγρήγορση (sic). Ενθαρρύνει τα εν λόγω κράτη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της ροής των ξένων μαχητών από και προς τη Συρία».

- «Συζητεί με τα κράτη-μέλη, καθώς και με τους βασικούς εξωτερικούς εταίρους, ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε...».

Από την απάντηση προέκυψε ότι το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας σταμάτησε τον Μάιο του 2013 και η Κομισιόν αρκέσθηκε στις δηλώσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ότι στο στάδιο αυτό δεν θα εφοδιάσουν τη Συρία με όπλα!

Παραδέχθηκε, όμως, ότι δεν είναι σε θέση να παρέμβει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο θέμα του ελέγχου και της παρακολούθησης της ροής Ευρωπαίων πολιτών στις τάξεις των τζιχαντιστών!
 .zougla.gr