Τρίτη, Μαΐου 16

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν κράτησε ούτε μία «κόκκινη γραμμή», έδωσε τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία! »

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μία «κόκκινη γραμμή», έδωσε τα πάντα»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα», τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο πρώην Υπουργός, μίλησε για το 4ο Μνημόνιο, για την επερχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, για τα κυβερνητικά «ψευτοαντίμετρα» και την επιστροφή 0,5% του ΑΕΠ που προτείνει η Ν.Δ., για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επισημαίνει ότι «και ο λαϊκισμός, εκτός από τα ψέματα, έχει… κοντά ποδάρια».

Αναφέρθηκε, στους «βαθμούς ευελιξίας» που πάντοτε υπάρχουν απέναντι στους δανειστές, «αρκεί η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι σοβαρή, αξιόπιστη και αποτελεσματική».

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του πριν από περίπου 4 μήνες, όταν δεν διακατεχόταν από τις υποτιθέμενες αυταπάτες, είχε αναφέρει: «Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, και μάλιστα εκ των προτέρων για το 2019; Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε μείωση αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεων; Δεν θα το κάνουμε». Και σήμερα, όλα αυτά τα κάνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ούτε μία «κόκκινη γραμμή» δεν κράτησε. Έδωσε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και τα μέτρα εκτείνονται και για μετά το 2018, καθώς και ότι όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο. Διαρκώς, μάλιστα, αποκαλύπτονται νέες πτυχές του, με πρόσθετα βάρη για τους πολίτες, ακόμη και για το 2018».

Και σε ερώτηση για τα αντίμετρα, είπε χαρακτηριστικά: «Τα αντίμετρα προϋποθέτουν την ψήφιση και την υλοποίηση των μέτρων» και ανέφερε: «Και ενώ τα μέτρα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, τα αντίμετρα είναι επιμέρους και τελούν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα αρχίσουν δε να υλοποιούνται, αν η χώρα υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, και μάλιστα κατά μόνιμο τρόπο, για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών».

«Η πλήρης δε υλοποίησή τους απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 5,5% του ΑΕΠ. Κάτι που είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Οπότε, τελικά θα ψηφιστούν και θα υλοποιηθούν τα μέτρα και δεν θα υλοποιηθούν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα, συνεπώς, συνιστούν το «φερετζέ» ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.