Τετάρτη, Μαΐου 17

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

rytmish-kokkinon-daneion

Α΄ ΕΠΙΠΕΔΟ: ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ποιες επιλογές έχετε;

  1. μέσω ελεύθερης διαπραγμάτευσης
  2. μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών
  3. μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης
1. Σύμφωνα με την διαδικασία ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Ποιους δανειολήπτες αφορά;
Ι. Όλους τους δανειολήπτες και όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ειδικότερα:

  • Φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • Στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια
  • Πυρόπληκτα με ή χωρίς εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου
  • Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες δανειοληπτών (προβλήματα υγείας, χαμηλά εισοδήματα, ανεργία)
2. Ακόμα και αν το δάνειό σας είναι ενήμερο, εμείς μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου σας, με σκοπό την πιο επωφελή λύση για εσάς, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Τι μπορείτε να πετύχετε;
Μέσω της εξωδικαστικής οδού, μπορείτε να πετύχετε την αναδιάρθρωση – ρύθμιση των οφειλών σας με «κούρεμα» ή/και «πάγωμα» μέρους της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, ή ακόμα και πλήρη διαγραφή με οικειοθελή απόδοση ακινήτου.
Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική, δεδομένου ότι οι τράπεζες πλέον έχουν γίνει περισσότερο ελαστικές και προχωρούν σε διαγραφή οφειλών.
ΙΙ. Σύμφωνα με τον ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ (εν όψει ψήφισης του νέου Νόμου)

Ποιος είναι ο σκοπός;
Σκοπός του νέου μηχανισμού αναδιάρθρωσης είναι η συνολική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή τόσο τα χρέη τους προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.

Ποιους δανειολήπτες αφορά;

  1. Όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
  2. Όλα τα χρέη της επιχείρησης προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης;

  1. Βιώσιμη επιχείρηση
  2. Χρέη άνω των 20.000,00 ευρώ
  3. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν τις 31.12.2016: οφειλή προς τράπεζα σε τρίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1.7.2016, ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορολογική διοίκηση ή προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή σφράγιση επιταγών λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή έκδοση διαταγών πληρωμής ή δικαστικών αποφάσεων για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.
  4. Σύμφωνη γνώμη με πλειοψηφία των 3/5 των πιστωτών

Τι μπορείτε να πετύχετε;

  1. Διαγραφή έως και 50% των συνολικών οφειλών προς τράπεζες, ώστε το υπόλοιπο που θα απομείνει ως οφειλή να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών
  2. Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε δόσεις έως 120 (όχι μακρότερες των 50,00 ευρώ), με εξαίρεση τις οφειλές που είναι άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε δόσεις έως 180. Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε με αυτή την διαδικασία και τις όφειλες σας που έχουν ήδη ρυθμιστεί.
  3. Επιπλέον διαγραφή κατά 20% των προστίμων και προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Ι. Σύμφωνα με τον ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ποια είναι η διαδικασία;
Αφού υπάρξει συμφωνία ρύθμισης είτε με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εμπειρογνώμονα είτε με βάσει την πρόταση του οφειλέτη και τις αντιπροτάσεις των πιστωτών, σύμφωνα με την άνω διαδικασία του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης (σύμφωνη γνώμη οφειλέτη και τω 3/5 των πιστωτών), τότε η απόφαση αυτή για την ρύθμιση των οφειλών θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο προκειμένου να επικυρωθεί.

Πως επωφελείται ο δανειολήπτης;
Από την ημερομηνία υποβολής της απόφασης στο Δικαστήριο προς έγκριση, αναστέλλονταιόλα τα μέτρα ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για απαιτήσεις που έχουν υπάρξει πριν την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στην εξωδικαστική διαδικασία.
Επίσης, η απόφαση επικύρωσης αποτελεί «τίτλο εκτελεστό», δηλαδή δεσμεύει τον οφειλέτη και το σύνολο των πιστωτών, ασχέτως αν οι πιστωτές συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση των οφειλών και αφορά το σύνολο των απαιτήσεων του οφειλέτη.
Προσοχή!!!

  • Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει να πληρώσει το ποσό των δόσεων για τρείς μήνες, οποιοσδήποτε από τους πιστωτές έχει δικαίωμα να ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας, με αρνητική συνέπεια την ακύρωση της συμφωνίας – σύμβασης αναδιάρθρωσης και την αναβίωση – επαναφορά των απαιτήσεων ως είχαν πριν την συμφωνία.
  • Αυστηρό Δημόσιο: το Δημόσιο μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία εάν ο φορολογούμενος παραλείψει να υποβάλει τις δηλώσεις εισοδήματος και του Φ.Π.Α. για τρεις μήνες από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή παραλείψει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του που βεβαιώθηκαν μετά τις 31.12.2016
ΙΙ. Σύμφωνα με τους ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ

  • Πτωχευτικός Κώδικας (για τους εμπόρους)
  • Νόμος Κατσέλη 3869/2010 (για τα φυσικά πρόσωπα)
  • Αγωγές για τον έλεγχο των παράνομων και καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών με σκοπό την διαγραφή αυτών, αλλά και την αναδιαμόρφωση του δανείου λόγω μεταβολής τν οικονομικών συνθηκών.
Πώς μπορώ να πετύχω την καλύτερη δυνατή αναδιάρθρωση;
Για να μπορέσετε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή αναδιάρθρωση των δανείων σας, είτε στα πλαίσια μιας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, είτε στα πλαίσια του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών είτε μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης απαιτείται μία δυνατή διαπραγμάτευση, δηλαδή μία καλή και τεκμηριωμένη πρόταση του οφειλέτη, με σωστή παρουσίαση των αναγκών και των οικονομικών δυνατοτήτων σας.
Ειδικοί στον τομέα της διαπραγμάτευσης είναι οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, με πολυετή εμπειρία και αξιοπιστία.

Πηγή...