Τετάρτη, Μαΐου 24

Ένα νέο Μνημόνιο θα ισορροπήσει την κατάσταση, τώρα λένε !--ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ



Παρασκήνιο από Eurogroup: Πρότειναν νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα χωρίς χρήματα -Εντάσεις, φωνές, το τηλεφώνημα Τσίπρα
Φωτογραφία: Uwe Anspach/dpa via AP
Φωτογραφία: Uwe Anspach/dpa via AP

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιιμπλε έθεσε στη συνεδρίαση του Eurogroup θέμα νέου Mνημονίου της Ελλάδας με το ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Πρακτικά, είπε να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα -για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου- και να κριθεί το 2018 το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοιχτά με νέο Μνημόνιο της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε -και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης- και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν δώρον-άδωρον για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας -στον οποίο μετέφερε τα δεδομένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεν το δέχθηκε. Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν κι άλλες χώρες, κυρίως του Νότου.
Το θέμα επιβεβαιώνουν και οι Financial Times, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.
Πάντως, οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.
Handelsblatt: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Ακόμη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά- σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
«Η γενικότερη προθυμία του Ταμείου να μετάσχει στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στον Σόιμπλε να ηρεμήσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές, λέγοντάς τους ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα», αναφέρει ακόμη η Handelsblatt, που σημειώνει ακόμη ότι ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να «αναπνεύσει» ενόψει του Ιουλίου, όταν θα πρέπει η χώρα μας να καταβάλει 7,3 δισ. ευρώ.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο
Μία ακόμη αποκάλυψη για το παρασκήνιο στο Eurogroup έκανε η Handelsblatt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μη δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.

Πηγή:  | iefimerida.gr