Σάββατο, Μαΐου 20

Κινέζοι θέλουν (και) τις τράπεζες Επόμενοι στόχοι εξαγορών

Τα πακέτα Εθνικής-Πειραιώς, ο ρόλος της Attica και η σινο-αμερικανική κόντρα για Εθνική Ασφαλιστική
Κινέζοι θέλουν (και) τις τράπεζες Επόμενοι στόχοι εξαγορών
Λιμάνια-μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – και τώρα τράπεζες: Η κινεζική «επίθεση» γενικεύεται, γίνεται ολομέτωπη και απλώνεται πλέον σε όλους τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η αναδυόμενη παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη θέλει ένα μόνιμο προγεφύρωμα - πύλη εισόδου στην ΕΕ και προσπαθεί να το δημιουργήσει στην Ελλάδα, που «καίγεται» για ξένες επενδύσεις.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν αμήχανοι της εξελίξεις, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι έχει θορυβηθεί, βλέποντας αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα να χάνουν μάχες εξαγορών κόντρα σε Κινέζους ανταγωνιστές.
Μετά την εξαγορά του ΟΛΠ, τις συμφωνίες με ΔΕΗ και Κοπελούζο για επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, το deal ZTE- Forthnet στις τηλεπικοινωνίες και την πιθανολογούμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, επόμενος στόχος είναι οι ελληνικές τράπεζες. Οι  αρχιτέκτονες του κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού και οι επικεφαλής των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων του Πεκίνου και της Σαγκάης δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις τους. Φρόντισαν να τις γνωστοποιήσουν σε πρόσφατες επισκέψεις τους στην Ελλάδα και τις αποσαφήνισαν πλήρως στις συναντήσεις του τελευταίου διημέρου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα κομίζοντας πληθώρα προτάσεων και σχεδίων στις αποσκευές του.
Δεν πρόκειται για αόριστες δηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά για λεπτομερείς προτάσεις επενδύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στον ευρύτερο τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών που θα περιλαμβάνουν και μετοχική συμμετοχή.
Περιμένουν την ευκαιρία
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις κινεζικοί τραπεζικοί όμιλοι καταστρώνουν πλάνα για την επέκταση των εργασιών τους στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν όποια ευκαιρία εμφανισθεί για εξαγορά ελληνικής τράπεζας ή για απόκτηση στρατηγικού πακέτου μετοχών.
Όπως αναφέρθηκε σε συζητήσεις κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η ευκαιρία μπορεί να δοθεί την επόμενη χρόνια – προς τα τέλη του 2018-  όταν οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για πώληση των πακέτων τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ. Θα αναζητηθούν τότε αγοραστές-στρατηγικοί επενδυτές για τα πακέτα σχετικής πλειοψηφίας της Εθνικής (έως 41%) και της Τρ. Πειραιώς (έως 26,4%). Ανάλογα με τις οικονομικές-δημοσιονομικές συνθήκες και την πολιτική συγκυρία, η πώληση μπορεί να γίνει εντός του έτους ή το 2019.
 Νωρίτερα ενδεχομένως θα  έχει αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την Attica Bank, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανικό όχημα εισόδου στην ελληνική αγορά.

Αυτόν τον ρόλο μπορεί να παίξει και η Παγκρήτια Τράπεζα του Μιχ. Σάλλα, αξιοποιώντας κινεζικά κεφάλαια και συνεργασίες για να  επεκταθεί και να αναπτυχθεί ταχύτατα. 
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι
Η πρώτη ενδιαφερόμενη να μπει στην ελληνική αγορά πραγματοποιώντας κάποια εξαγορά, είναι η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), ένας τραπεζικός κολοσσός με διεθνείς δραστηριότητες, που δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στην καταναλωτική πίστη. Εκπρόσωποι της συναντήθηκαν στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Άλλο ένα τραπεζικό γκρουπ, η China Development Bank (CDB) θέλει να έρθει ως πρόδρομος και εν συνεχεία αρωγός κινεζικών επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ή θα συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις. Εχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια στον ενεργειακό τομέα, που θα υλοποιηθούν από κινεζικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Ενδιαφέρεται για μετοχική συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα, ενώ εξετάζει ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία θυγατρικής αναπτυξιακής τράπεζας. Εκπρόσωποι της θα έρθουν σύντομα στην Αθήνα για διερευνητικές συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες.
Στρατηγική συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επίσης:
• Ο κινεζικός όμιλος Fosun, ο οποίος φέρεται ως επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν κερδίσει αυτή τη μάχη, το ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα θα μετουσιωθεί σε πρόταση εξαγοράς. Η Fosun είναι επίσης μεγαλομέτοχος της ελληνικής Follie-Folli, παγκόσμιου κολοσσού στον κλάδο κοσμημάτων.
• Το Central Eastern European Fund, που έχει δημιουργηθεί από την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και επενδύει σε χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, σε συνεργασία με κινεζικές επιχειρήσεις.
 Αμερικανική παρέμβαση για Εθνική Ασφαλιστική
Προς το παρόν, θέμα χρονικής προτεραιότητας για την κινεζική πλευρά είναι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα αποτελούσε πρώτο βήμα διείσδυσης στην ελληνική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το γκρουπ Fosun εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διεκδικητής, κόντρα στο αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Calamos Fund- Exin, ενώ στη μάχη παραμένουν και δύο κρατικοί κινεζικοί όμιλοι (Wintime και Gongbao) με ισχυρή παρουσία στη διεθνή ασφαλιστική αγορά. ασφαλιστικών
Η απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross - μέχρι πρότινος μεγαλομετόχου της Eurobank - υπέρ του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, δείχνει το μέγεθος του ενδιαφέροντος και των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την επιταχυνόμενη κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα.
 Διαβάστε σχετικά: Παρέμβαση Αμερικανού υπουργού: Δώστε μας την Εθνική Ασφαλιστική
Η παρέμβαση αυτή αποτελεί casus belli  για το Πεκίνο και εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει «πόλεμο» σινοαμερικανικών συμφερόντων επί ελληνικού εδάφους, με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.sofokleousin.gr