Τρίτη, Ιουνίου 27

Δήλωση «βόμβα» Β.Σόιμπλε: Θέτει θέμα νέου μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ το 2018 και το συναρτά με τη ρύθμιση του χρέους! (upd)

TAGESZEITUNG ΠΡΟΣ ΣΟΙΜΠΛΕ: «ΜΕΘΟΔΕΥΕΙΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!»







Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προχώρησε σε μια δήλωση «βόμβα» στις Βρυξέλλες, παραδεχόμενος ότι έθεσε στο Eurogroup θέμα νέου μνημονίου της Ελλάδας με το ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, συναρτώντας το, παράλληλα, με τη λήψη επιπλέον μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αν και εφόσον τότε κριθούν αναγκαία!

Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιούργησε αυτή η δήλωση είναι ότι ακόμη και γερμανικές εφημερίδες Tageszeitung εστράφησαν εναντίον του κατηγορώντας τον ανοιχτά ότι παίζει άκρως επικίνδυνα παιχνίδια σύροντας την Ελλάδα σε 50 χρόνια δουλείας, ενώ ζητά επιτακτικά την παραίτησή του!
Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «50 χρόνια δουλείας» αναφέρει:
«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (...) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες»
Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. 
»Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».
Τί είπε ο Σόιμπλε, όταν η συνέντευξη έφτασε στη διαφωνία με το ΔΝΤ μέσα στο Eurogroup
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξηγώντας τα πεπραγμένα ανέφερε ότι  η επίλυση του προβλήματος εξαρτάται από δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Με άλλα λόγια το σχέδιο του Σόιμπλε είναι ναι μεν να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αναίμακτη εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, αλλά να κριθεί το 2018, το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοικτά με νέο μνημόνια της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt, ο Σόιμπλε – υπό την πίεση του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει από τώρα το σκηνικό για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - πρότεινε στο Eurogroup να μπει το Ταμείο τώρα στο πρόγραμμα και να δεχθεί η Γερμανία να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια, πρόταση που αποκαλύπτει και το Bloomberg.
Ο Τόμσεν μετέφερε την πρόταση στη Λαγκάρντ τηλεφωνικά και εκείνη απάντησε: «Να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από τώρα έως το 2018, αλλά με stand by arrangement». Δηλαδή ουσιαστικά να παραμείνει το ΔΝΤ όπως είναι τώρα, ως παρατηρητής και εγγυητής, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή.
Με δεδομένο, ότι αυτό θα ήταν δώρο-άδωρο για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας – στον οποίο μετέφερε τα δεδομένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – είπε κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου και – σύμφωνα με πληροφορίες – οι Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, αν αυτό προχωρούσε, θα ισοδυναμούσε με στημένο σκηνικό Σόιμπλε-ΔΝΤ, δηλαδή ένα συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, που θα ακύρωνε τη συμφωνία, η οποία είναι: Εσείς τα σκληρά μέτρα από τώρα έως το 2019, κι εμείς τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. 
Το σκηνικό αυτό επιβεβαιώνουν και οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.
Handelsblatt: «Λύση στο ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο»
Με μέτρα χωρίς όμως λύση για χρέος θα μείνει η ελληνική οικονομία αν τελικά επαληθευτεί το σενάριο που έφερε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για λύση στο ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το κρίσιμο σημείο του άρθρου της εφημερίδας είναι ότι μιλά για συμφωνία μεταξύ του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ και του ΔΝΤ σε μια λύση που θέλει το ταμείο να δέχεται κατ' αρχήν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναλυμένη στην λεπτομέρειά της και ποσοτικοποιημένη να πρέπει να περιμένει μετά τον Σεπτέμβριο.
Η κατ αρχήν αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς υποχρέωση χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι και πάλι για «ιδίαν χρήση».
Ο κ. Σόιμπλε θέλει με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει ότι το Γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορέσει να εγκρίνει την δόση που έχει αποφασιστεί για την Ελλάδα και να μην κατηγορηθεί ότι έσπρωξε την Ελλάδα σε αθέτηση πληρωμών παρότι η Ελληνική Κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα.
Η «επίσημη» αντίρρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο του να συζητήσει για την ελάφρυνση και άρα και συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το κάνει και να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι χαρίζει χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων στην Ελλάδα έστω και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο .
Το σενάριο απορρίφθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών αλλά και από το Γάλλο υπουργό οικονομικών κ. Μπρούνο Λεμέρ.
Εκείνο που ανησυχεί όμως το οικονομικό επιτελείο είναι η σιγουριά των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε ότι τελικά θα υπάρχει μια λογική λύση και για το ελληνικό χρέος μαζί με τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης.
Μη λύση για το χρέος
Η αναβολή της λύσης για μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα κάνει την Ελλάδα να χάσει όλο το 2017 σε ότι αφορά το σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Αν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για αναβολή της λύσης μετά τις γερμανικές εκλογές οι υπογραφές θα πέσουν προς το τέλος του χρόνου.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αβεβαιότητα σε ότι αφορά την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της.
Χωρίς την ανάλυση των μέτρων η ΕΚΤ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που θα δώσει ένα πιστοποιητικό φερεγγυότητας για τα ελληνικά ομόλογα.
Το κλίμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα επιδεινωθεί καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρέχει στις αγορές μια απόδειξη ότι η αξιοπιστία της αυξάνεται.
Την ταφόπλακα για την πραγματική οικονομία είναι το 14μηνο πρόγραμμα που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ θα ξεκινήσει με την κατοχύρωση των μέτρων για το χρέος και εκ των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 δηλαδή αρκετά μετά την λήξη του προγράμματος με τον ESΜ.
Με την οικονομία να έχει καθυστερήσει στην ανάκαμψή της είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να μεταφέρει χρονικά τα μέτρα που έχει ψηφίσει για το 2019 το 2018.pronews.gr