Παρασκευή, Ιουνίου 16

Είμαι ικανοποιημένος! – Τουλάχιστον μας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους και πως μόνιμα θα ήμαστε στα 4

Ικανοποιημένος από τη απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως είπε, «θέλαμε από αυτό το Eurogroup σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος, κάτι το οποίο πιστεύαμε πως δεν υπήρχε στην συνεδρίαση του Μαΐου. Είναι η σαφήνεια επαρκής,
που αξίζει ο ελληνικός λαός μετά τις θυσίες που έχει κάνει. Αναγνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε το τέλειο να είναι εχθρός του καλού».
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού. Αναγνωρίζουμε ότι πολλά μέρη μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Υπάρχει φως στο τούνελ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να βγούμε από το πρόγραμμα γιατί, το Eurogroup δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Ως προς το χρέος, υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα μεσοπρόθεσμα που θα καθοριστούν στο τέλος του προγράμματος. Και υπάρχει ένας μηχανισμός που εξαρτάται από την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη».
Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι μετά τη σημερινή συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΚΤγια το χρέος, υποστήριξε ότι «το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν είναι κάτι που αποφασίζει το Eurogroup. (…) Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί πολύ περισσότερο και οι αγορές πήραν ένα σήμα».
Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε. «Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», είπε.
Στον αντίποδα οι δηλώσεις του Ντάισεμπλουμ επισημαίνουν με απολυτή σαφήνεια ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία για το χρέος και καμία περικοπή μέχρι και το 2020.
Οι συζητήσεις μπορεί να ανοίξουν τότε γι αυτό το θέμα και μόνο αν η Ελλάδα έχει πιάσει όλους τους στόχους συμπεριλαμβανομένου και τα πρωτογενούς πλεονάσματα.