Θεόδωρος Κατσανέβας

Τα 8,5 δις που δόθηκαν με τη συμφωνία του Eurogroup θα επιστρέψουν ολόκληρα και με πανοτόκια στους δανειστές και κανένα μέρος τους δε θα πάει στην ελληνική οικονομία όπως ψευδώς ισχυρίζονται διάφοροι τηλεοπτικοί «αστέρες», βαρύγδουποι καθεστωτικοί αναλυτές και εκπρόσωποι μνημονιακών κομμάτων. Μπορεί ένα μικρό μέρος των 8,5 δις να δοθεί προσωρινά σε κρατικές υποχρεώσεις έναντι κυρίως εισαγωγέων που πιέζουν για το σκοπό αυτό, αλλά στο τέλος του χρόνου, ολόκληρο το ως άνω ποσό και επιπλέον τουλάχιστον 27 δις από εγχώριους πόρους, θα επιστρέψει στους δανειστές.

Αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι, δεσμευτήκαμε να έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ( 6,3 δις) τα οποία θα καταβάλλουμε άμεσα στους  δανειστές. Αλλά δεν αρκούν αυτά. Με την τερατώδη ρύθμιση του  τλευταίου Eurogroup,  η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως συνολικά 27 δις (15% του ΑΕΠ) μέχρι το 2023 και 36 δις από το 2023 μέχρι το  2060 ( 20% του ΑΕΠ). Τα ποσά αυτά προκύπτουν από το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ ( 6,3 δις), και το υπόλοιπο από τη βίαιη εξαγορά-υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Το σύνολο των δανειακών μας υποχρεώσεων για το 2017 ανέρχεται σε 38 δις ευρώ όπως αναφέρεται σε σχετικό πίνακα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Αν γίνει εκτελεστή η ρύθμιση του Eurogroup χωρίς αλλαγές μετά τις Γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από τα 38 δις, τα 11 δις μας έχουν καταβληθεί και θα μας δοθούν  σε δάνεια με πανοτόκια από τους δανειστές. Τα υπόλοιπα 27, θα δοθούν κατά πρώτο λόγο από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και κατά δεύτερο, από την εκβιαστική παραχώρηση-εξαγορά του δημόσιου πλούτου από το Υπερταμείο, του οποίου τα μέλη του ΔΣ θα χαίρουν δικαστικής ασυλίας όπως αναφέρεται στη απόφαση του Eurogroup

Πέρισυ, στις 16/5 2016, το  European School of Management and Technology (ESMT) που εδρεύει στο Bερολίνο, δημοσίευσε μια ειδική μελέτη όπου αποκαλύπτεται πως, από το σύνολο των δανείων ύψους περίπου 220 δις ευρώ μεταξύ των ετών 2010-2014, τα 210,3 δις, δηλ. το 95%, έχουν επιστραφεί στους δανειστές για αποπληρωμές τοκοχρεωλυσίων και μόλις το 9,7 δις, δηλ. το 5%, έχουν εισπραχθεί από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Πριν από το 2015 δηλ., το 95% των δανείων μας  επέστρεφε στους δανειστές. Μετά το έτος αυτό, επιστρέφει το σύνολο των δανείων και επιπλέον 27  δις από εγχώριους πόρους (15% του ΑΕΠ), τα οποία μετά το 2013 θα ανέλθουν σε 36 δις (20% του ΑΕΠ) !

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν γίνει με βάση την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού ότι, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017. Με δεδομένο ότι, αυτό είναι εντελώς ανέφικτο και εφ’ όσον δεν μειωθούν δραστικά οι δανειακές μας υποχρεώσεις όπως διαγράφονται πιο πάνω, θα πρέπει να αναμένεται η ενεργοποίηση του επιλεγόμενου «κόφτη». Αυτό σημαίνει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, μισθών, εισοδημάτων, αυξήσεις φόρων κλπ.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Με την απόφαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να απαλλάξει με νόμο τον κ. Γεωργίου και τους συνεργάτες του της ΕΛΣΤΑΤ για τη συζητήσιμη διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος. Έτσι, το ίδιο το Eurogroup δέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι, το τεράστιο χρέος μας δεν το κληρονομήσαμε από το παρελθόν, όπως ισχυρίζονται οι καθεστωτικοί ινστούχτορες,  αφού οι καταστατικές διατάξεις της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν την είσοδο μιας χώρας με ιδιαίτερα διογκωμένα χρέη. Αλλά όλα αυτά και όχι μόνο, είναι ψιλά γράμματα για τους γκαουλαϊτερ της ευρωζωνικής νεο-γερμανικής κατοχής.

odosdrachmis.gr