Τετάρτη, Ιουνίου 14

Η λύση είναι ΜΙΑ: Έξω από το Μπουρδέλο τους την Ευρώπη !

Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση: Εάν δεν κάνει τώρα θετική κίνηση ο Σόιμπλε, η «καυτή πατάτα» στη Μέρκελ

Κυβέρνηση για διαπραγμάτευση: Εάν δεν κάνει τώρα θετική κίνηση ο Σόιμπλε, η «καυτή πατάτα» στη Μέρκελ

Ευθεία απόδοση ευθυνών από την ελληνική κυβέρνηση στον Β. Σόιμπλε για την αυριανή διαπραγμάτευση: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό
Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», δηλώνει από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.
Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ενώ ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, καλεί εκ νέου τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας.  Από την πλευρά του, ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, εκφράζει την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Π. Μοσκοβισί: Τώρα να εκπληρώσουν οι εταίροι τις υποχρεώσεις τους
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» τονίζει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, μετά την υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων όλων των τελευταίων μέτρων, ορισμένα από τα οποία ήταν, όπως είπε, δύσκολα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των συντάξεων. «Τώρα εναπόκειται στους εταίρους της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».
Δηλώνει σαφώς, ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της. Τονίζει ότι «μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πάνω σε αυτή τη βάση η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.
ΔΝΤ: Μένει να συζητηθεί το θέμα του χρέους
Το ΔΝΤ,- είπε ο  πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg – «προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: Στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr