Τρίτη, Ιουνίου 13

Τα Σκόπια «αλλάζουν» όνομα για να «ξεκλειδώσουν» την ένταξη στο ΝΑΤΟ

skopianos-prothypoyrgos-1
Ριζικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων φαίνεται πως κάνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος θέλει να ξεκλειδώσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε μία προσπάθεια να καλυτερεύσει το κλίμα με την Ελλάδα ο Νίκολα Ντιμίτροφ -ο οποίος έχει αντιταχθεί πλήρως στην προσπάθεια εξαρχαϊσμού της χώρας από τον Νίκολα Γκρουέφσκι- σύμφωνα με τους Financial Times εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει αίτηση για ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία με προσωρινό όνομα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα, ωστόσο θέλει να συναντήσει Έλληνες υπουργούς προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γειτόνων μετά το βέτο της Αθήνας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
Καλά ενημερωμένες δυτικές διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, εκτιμούν -όπως αναφέρει η Καθημερινή- ότι η επίσπευση των διαδικασιών για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM θα αποτελέσει το «δωράκι» στήριξης των δυτικών στο δίδυμο Ζάεφ-Αχμέτι, στο οποίο έχουν επενδύσει για την αποκατάσταση της εσωτερικής πολιτικής και εθνοτικής ομαλότητας, σε μια χώρα που θεωρείται κλειδί για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
“Θα ρωτήσω την Ελλάδα να αναλογιστεί τι γείτονα θέλουν να έχουν. Μία σταθερή φιλική χώρα, που προσφέρει ελπίδα για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη;” είπε σε συνέντευξη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.rizopoulospost.com