ΕΝΦΙΑ: «Παγίδα» και χαράτσι για φτωχούς ιδιοκτήτες

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα λάβουν και φέτος απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η φορολογική «παγίδα» με τα κοινωνικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ
ΕΝΦΙΑ: «Παγίδα» και χαράτσι για φτωχούς ιδιοκτήτες
 Όνειρο θερινής νυκτός θα αποδειχθεί και φέτος, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, η οριστική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και η αισθητή μείωση του εν λόγω φόρου. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου-ιδιοκτήτη για το 2016, θα λογίζονται και φέτος κοινωνικά
επιδόματα (τριτέκνων-πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλα.
Ως συνέπεια, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι, θα εμφανίζονται με «φουσκωμένα» εισοδήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν το ισχύον όριο για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.
Επί της ουσίας το «πετσοκομμένο» ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας και τα λοιπά προνοιακά επιδόματα, λειτουργούν και φέτος ως φορολογική «παγίδα» για συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, όπως και πολύτεκνους φορολογούμενους. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων-κατά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για την τρέχουσα χρονιά, θα συμπεριλάβουν και φέτος εισοδήματα τα λογίζονται ως έκτακτα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τα εν λόγω ποσά κοινωνικών παροχών, προέρχονται, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από τα  επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
Μαζί με τα παραπάνω, θα συνυπολογίζονται τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων και κατόπιν οι υπηρεσίες-βάσει και των εισοδημάτων που υπόκεινται σε φόρο όπως μισθοί, συντάξεις, ενοίκια- θα… αποφαίνονται αν ο φορολογούμενος δικαιούται μερική η ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Αυτό που διαφαίνεται, βάση της «λογικής» που θα διέπει και τους φετινούς… υπολογισμούς για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι ότι και φέτος χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα δεν θα απαλλαγούν από το «βραχνά» του συγκεκριμένου φόρου.
.sofokleousin.gr