Πέμπτη, Ιουνίου 29

Καθε φορά που τους χαιρετώ νιώθω την ανάγκη να πλύνω τα χέρια μου...

Του Κώστα Στούπα 
1) Η ανάγκη να πλύνεις τα χέρια σου...
Ουδεμία από τις δικαστικές διώξεις πάνω στις οποίες στήθηκε η άνοδος και εδραίωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία τελεσφόρησε.  
Ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, η κα Σαββαΐδου της ΓΓΔΕ η οποία υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Παπασταύρου εναντίον του οποίου είχε χυθεί πολύ μελάνι, άπαντες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών ή βρίσκονται σε ανάλογη πορεία.
Είναι προφανές πως οι διώξεις χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εκβίασης για παραιτήσεις, εκδίκησης και πολιτικών πιέσεων. Προφανές είναι επίσης πως η δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθούν αυτές οι επιδιώξεις.
Προφανές είναι επίσης πως πρόκειται για αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και παρακρατικές πρακτικές. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν την αυθεντική αριστερά και τον ακροδεξιό συνεταίρο της δεν εκπλήσσονται...
Οι έστω και εξ αγχιστείας λενινιστές όπως και οι ναζιστές θεωρούν οποιαδήποτε ηθική ή δημοκρατική στάση σαν  αυταπάτες των κορόιδων.
Συνήθως αυτά για τα οποία κατηγορούν ηθικολογώντας υποκριτικά τους άλλους, τα εφαρμόζουν αδιάντροπα όταν τους δίνεται η δυνατότητα στο όνομα της τάξης, της φυλής ή όποιου άλλου δόγματος εκλαμβάνουν σαν απόλυτη αλήθεια.
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ισχύει  αυτό που είχε πει ο Φρειδερίκος Νίτσε… "Κάθε φορά που χαιρετώ κάποιον από αυτούς νιώθω την ανάγκη να πλύνω τα χέρια μου".
2)Αγοραία...
Αγορά: Όπως λέμε όλες τις τελευταίες ημέρες που η πραγματικότητα μας έχει επαναφέρει στην ενασχόληση με την ουσία της οικονομίας που είναι η χρηματιστηριακή αγορά, παρατηρείται η ενεργοποίηση δυνάμεων που μέχρι τώρα ήταν αδρανείς.
Η κινητικότητα που παρατηρείται στα μικρομεσαία μετά την κίνηση των μεγάλων αφορά κυρίως κινήσεις ευθετισμού κεφαλαιοποιήσεων από βασικούς μετόχους.
Το στοίχημα της αγοράς είναι αν στο προσεχές τρίμηνο  εισρεύσουν εντολές από το εξωτερικό στο πλαίσιο της επιθυμίας να μην χάσουν μια αγορά που αντιδρά σαν πιεσμένο ελατήριο.
Οι  ξένοι όμως δεν βλέπουν τα μικρά. Ίσα ίσα που διακρίνουν τα μεγάλα. Οι τοποθετήσεις σε μεγάλα όμως απελευθερώνουν κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες στα επόμενα κύματα που θα ακολουθήσουν.
Χθες η σκυτάλη πέρασε στις κατασκευαστικές.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καταγράφει απόδοση 35% από την αρχή του χρόνου. Έχει κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 798 εκατ. ευρώ. Παραμένει ο ισχυρότερος κατασκευαστικός όμιλος. Παρατηρούνται τριβές μεταξύ των βασικών μετοχών τον τελευταίο καιρό. Η διοίκηση του ομίλου το 2016 καθάρισε τον ισολογισμό από παλιές αμαρτίες... Ο όμιλος είναι πολύ σκληρό καρύδι από άποψη αξίας και εσόδων για να μην τον υπολογίζει κάποιος μεταξύ των πρωταγωνιστών.
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Πρόκειται για την ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο. Από την αρχή του χρόνου η μετοχή γράφει κέρδη 75%. Έχει κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 350 εκατ. ευρώ. Ως όμιλος έχει μεγάλη διασπορά δραστηριοτήτων από την ενέργεια μέχρι τα αεροδρόμια...
Ο όμιλος βρίσκεται σε φάση δυναμικής μεγέθυνσης.
ΑΒΑΞ: Άνοδος 17% από την αρχή του χρόνου για τη μετοχή και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. με καθαρή θέση 178 εκατ. Και αυτή η εταιρεία το 2016 καθάρισε τον ισολογισμό από σκελετούς του παρελθόντος. Σαν ελαφρύτερη αν τιναχτεί το ελατήριο έχει  τις προϋποθέσεις κα για ανάλογο άλμα...
ΙΝΚΑΤ: Πρόκειται για την αποκάλυψη των τελευταίων ετών της κρίσης. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 11 εκατ. και καθαρή θέση 58,8 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα πήρε το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 350 εκατ. και έχει διαμορφώσει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 500 εκατ. ευρώ. Η μητρική ΙΝΤΚΑ θα αυξήσει τη συμμετοχή με μετοχοποίηση υποχρεώσεων ενώ θα ακολουθήσει και η ΑΜΚ. Όταν οι βασικοί μέτοχοι αυξάνουν τη συμμετοχή είναι καλό νέο...
ΠΕΙΡ: Με  το reverse split οι 20 παλιές μετοχές θα γίνουν 1 νέα. Στην τιμή των 0,21 ευρώ δημιουργεί μια νέα μετοχή στα 4,2 Ευρώ. Εν πρώτοις έχουμε ένα price illusion, ήτοι για την αντανακλαστική μνήμη των χαρτοφυλακίων θολώνει το όριο κέρδους ζημιάς.
Οι περισσότεροι εκ των μετόχων σήμερα έχουν τιμή κτήσης τα 0,30 ευρώ που είναι και η τιμή της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Με τα νέα δεδομένα η τιμή κτήσης θα είναι τα 6 ευρώ…
Το τοπίο και οι προοπτικές θα ξεκαθαρίσουν αν και όταν απορροφηθεί η πιθανή προσφορά που θα βγει στα 6 ευρώ. Αν αυτό επιτευχθεί επιτυχώς… μετά ισχύει το ρηθέν για το ποιες είναι αυτές που έχουν τις τύχες τις καλές…