Κερδάμε αδέρφια. Σπάστε τα τείχη να μπει ο νικητής Ευκλείδης..... Ο Πανελευσινιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα, ο Μέσι τρώει τη σκόνη του Τσακαλώτου και ο Τσίπρας μπορεί να φορέσει τη γραβάτα και να βγει αυτός ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον.
Τους κατατρόπωσε η κυβέρνηση στο Eurogroup και ο Σόιμπλε έχει πέσει σε βαθιά κατάθλιψη από την ήττα του. Η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να πανηγυρίζει και τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια να μιλούν για μεγάλη συμφωνία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι έγινε αυτό που είπε
ο Σόιμπλε. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει εδώ και τρεις εβδομάδες στην υπόθεση του χρέους αλλά για επικοινωνιακούς λόγους ζήτησε να πάει σε νέο Eurogroup. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η συμφωνία υπήρχε από τον Μάιο αλλά ο Τσίπρας, προκειμένου να δείξει πόσο λεβέντης είναι και θέλοντας να απειλήσει με Σύνοδο Κορυφής, έδωσε εντολή στον Τσακαλώτο να μην υπογράψει τότε. Δραματοποίησε την κατάσταση για να φτάσουμε εδώ και να αποδεχθούμε την πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι. Δηλαδή παίρνετε τη δόση, περίπου 1,1 δις παραπάνω γιατί κάνατε τα πάντα και ακόμη περισσότερα, ξεχνάτε για τώρα το χρέος και όλες οι αποφάσεις πάνε για το 2018.
Τι έγινε στο Eurogroup; Η Ελλάδα παίρνει 8,5, δισ. ευρώ και τα 7,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για την δόση του Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πήρε υπόσχεση για το χρέος αλλά σε επίπεδο που δεν θα πρέπει να μας κάνει να χαιρόμαστε. Έγινε ό,τι έχουμε γράψει τόσο καιρό. Θα υπάρχουν μέτρα για το χρέος «στο βαθμό που θα χρειαστεί» και φυσικά μετά τις γερμανικές εκλογές και μετά το καλοκαίρι του 2018.
Όπως καταλαβαίνετε στο τραπέζι δεν έπεσε καμιά γαλλική πρόταση, ο Μακρόν… όλο τσάι, συμπάθεια και κρουασάν. Η μόνη πρόταση ήταν αυτή του Σόιμπλε με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 2% ή και παραπάνω μέχρι το 2060
Αυτό που συζητήθηκε ήταν το πεδίο μεταξύ 2% και 2,6%. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέος (repfofilling) με επιμηκύνσεις εκτός των άλλων. Σημειωτέον ότι ένα από τα draft του Eurogroup του περασμένου Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μέσα επίπεδα πλεονάσματος 2,2% με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόταν να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων πέρα από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ με βάση τις δικές του, συντηρητικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, θεωρεί επιβεβλημένη την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης και στα δάνεια του ESM και στα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκταση για 15 χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν αν θα αναγράφεται στην τελική συμφωνία «μέχρι και 15 χρόνια ή «από 0-15 χρόνια».
Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Οι επόμενες ημέρες θα χρειαστούν για να κωδικοποιήσουν τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών. Είναι δεδομένο ότι για ακόμη μια φορά πέρασε του Βερολίνου, αλλά όπως έχουμε γράψει βρίσκει και τα κάνει. Η έλλειψη σοβαρότητας, η ανικανότητα και η παντελής απουσία αίσθησης του χρόνου είναι το μείγμα που κυριαρχεί στην κυβέρνηση της αριστεράς. Κι όσο κι αν προσπαθήσουν να μιλήσουν για νίκες η ουσία είναι ότι έκαναν μια ακόμη τρύπα στο νερό. Όλες οι αποφάσεις μεταφέρονται για το 2018 κι επομένως ο μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πάει κι αυτός χαμένος. Και είναι δεδομένο ότι αυτά που συμφωνήθηκαν δεν δίνουν κανένα σήμα επιστροφής της εμπιστοσύνης, εξόδου στις αγορές ή ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο επικοινωνιακά, να κερδίσει χρόνο, να κοροϊδέψει τον κόσμο και να πάει παραπέρα αδιαφορώντας για τη ζημιά που κάνει.antinews.gr