Δευτέρα, Ιουνίου 19

Μ. Βέμπερ: Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για τις επιπλέον περικοπές

Μ. Βέμπερ: Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για τις επιπλέον περικοπές
Χωρίς να "μασά" τα λόγια του ούτε όταν αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό και θέτει ευθέως θέμα αξιοπιστίας του λέγοντας πως,
"ο κ. Τσίπρας έχασε την αξιοπιστία του και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα". Προσθέτει δε πως "οι άνθρωποι κατάλαβαν με δυσάρεστο τρόπο ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείς να ακολουθείς τους λαικιστές"
Σε αντιδιαστολή με τον κ. Τσίπρα, εύχεται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εκλογές καθώς όπως λέει "δεν έχει πει ψέματα και έχει υπάρξει απόλυτα ξεκάθαρος για το τι πρέπει να γίνει".
Για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ο κ. Βέμπερ αναφέρει πως, "οι επιπλέον περικοπές που πέρασαν τώρα από την ελληνική Βουλή είναι περικοπές για τις οποίες ευθύνεται ο Τσίπρας, καθώς η ζημιά που προκάλεσε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, το δημοψήφισμα, οι επιθέσεις άλλους κ.λπ., στοίχισαν χρήματα, ήταν ένας χρόνος που χάθηκε για την Ελλάδα", τονίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν "ήδη πολλά υποσχόμενη".
Ανάμεσα στα λάθη του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής του ΕΛΚ ξεχωρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να δώσει επιδόματα συντάξεων παραμονές των περσινών Χριστουγέννων, χωρίς να το έχει συμφωνήσει προηγουμένως με τους θεσμούς, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα αλλά περισσότερο "με την έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, και για αυτό φταίει ο Τσίπρας".
Σχετικά με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βέμπερ λέει ότι δεν ήταν μόνο η Γερμανία που δεν ήθελε να συμφωνήσει τώρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και η Φινλανδία και η Ολλανδία, καθώς και ότι ούτε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ υποστήριζε πολύ θερμά την ελάφρυνση χρέους "αυτήν τη στιγμή".
Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως "η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να περάσεις τις μεταρρυθμίσεις αλλά να τις εφαρμόσεις", ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως "ο Τσίπρας έχασε την αξιοπιστία του και δεν την επανέκτησε".
Δομικό, και όχι χρηματικό, το ελληνικό πρόβλημα
Κατά τον γερμανό πολιτικό, "στην ΕΕ όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι χρηματικό αλλά δομικό, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα αξιόπιστο κράτος που θα πολεμήσει τη διαφθορά, ένα οργανωμένο μοντέρνο κράτος" και σημειώνει πως  παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αυτά που ακόμα πρέπει να γίνουν είναι επίσης πολλά.
Για τον κ. Βέμπερ η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι η σημαντικότερη απόδειξη πως η Ευρωζώνη δεν μπορεί να διαλυθεί, καθώς πέρασε το μήνυμα "μη μας επιτίθεστε γιατί δεν θα κερδίσετε, ούτε οι αγορές ούτε οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν την επιτυχία της Ευρωζώνης".
Έμμεσα απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, ο επικεφαλής του ΕΛΚ λέει ότι οι Έλληνες βίωσαν το γεγονός ότι οι λαϊκιστές δεν μπορούν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. "Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα. Οι άνθρωποι κατάλαβαν με τον δυσάρεστο τρόπο ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείς να ακολουθείς τους λαϊκιστές".liberal.gr