Παρασκευή, Ιουνίου 23

Οι άγνωστοι αρχαιολογικοί θησαυροί των Φαρσάλων

Η Επαρχία Φαρσάλων βρίθει από ιστορία, από μνημεία εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας και αξιοθέατα που πανελλαδικά ίσως να μην έχουν γίνει ακόμη τόσο γνωστά, όμως έλκουν το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Ιταλοί και Καναδοί αρχαιολόγοι εργάζονται για τρίτη χρονιά σε ανασκαφές στην περιοχή, Αμερικανοί και Ολλανδοί μεταπτυχιακοί φοιτητές αρχαιολογίας επισκέφθηκαν τα Φάρσαλα και τώρα ο δήμος αρχίζει συνεργασία με Ουκρανούς επιστήμονες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, καθώς στη χώρα τους και στο νησί Κίλια (Αχιλλεία) ο μύθος του Αχιλλέα είναι ιδιαίτερα ζωντανός.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας η Βάσω Νούλα, αρχαιολόγος και ειδική συνεργάτιδα του δήμου Φαρσάλων, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια τα Φάρσαλα να αναδειχθούν ως τόπος προορισμού και επίσκεψης λόγω των αρχαιολογικών τους μνημείων.
Η Ακρόπολη των Φαρσάλων, το Κάστρο της Καλλιθέας, ο αρχαϊκός θολωτός τάφος, το άγαλμα του Αχιλλέα και οι πηγές του Απιδανού όπου η Θέτιδα βάφτισε τον Αχιλλέα κρατώντας τον από την φτέρνα είναι μερικά μόνο από τα επισκέψιμα μνημεία.



Στο πολιτιστικό κέντρο Φαρσάλων αυτή την περίοδο ετοιμάζεται έκθεση με τα 35 σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών στο Κάστρο της Καλλιθέας, τα οποία «αφηγούνται» όλη την ιστορία της περιοχής από τα λατομεία και το πώς εξήγαγαν τους λίθους μέχρι το πώς χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμο κατοικιών, την κατασκευή παιχνιδιών και επιτύμβιων στηλών.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί στα Φάρσαλα Μουσείο το οποίο θα στεγάσει και θα εκθέσει πολλά και σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή και τα οποία σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες μουσείων της Θεσσαλίας.