Τετάρτη, Ιουνίου 14

Ρήξη αν δεν υποχωρήσει ο Σόιμπλε...Κι ύστερα....κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες....

Λένε και κανα αστείο έτσι για να περάσει η ώρα..
Ρήξη αν δεν υποχωρήσει ο Σόιμπλε
Πιθανό ναυάγιο στο Eurogroup και προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής 
Ξαφνική αλλαγή κλίματος και σκηνικού στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όπου όλα έδειχναν ότι οδεύουμε σε συμβιβαστική συμφωνία και ότι στο αυριανό Eurogroup θα έκλεινε η αξιολόγηση και θα λαμβάνονταν απόφαση για εκταμίευση δόσεων. Εικόνα ρήξης και πιθανής εμπλοκής δίνουν οι τελευταίες
πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία φέρεται τώρα αποφασισμένη να προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής, κατηγορώντας την Γερμανία και τον Β. Σόιμπλε ότι τηρούν αδιάλλακτη στάση.
Κατά την ελληνική πλευρά, το Βερολίνο ναρκοθετεί πάλι διαπραγμάτευση, παραμένοντας αμετακίνητο στις θέσεις του, γεγονός που οδηγεί για άλλη μια φορά τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Σενάρια για ρήξη και εμπλοκή τροφοδότησε η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα σύγκλισης. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Για άλλη μια φορά  φαίνεται πως ο Σόιμπλε δυναμιτίζει το κλίμα, επαναλαμβάνοντας την προσφιλή τακτική του να θέτει εμπόδια την τελευταία στιγμή. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  φρόντισε να προσθέσει μια ρήτρα ματαίωσης της ελάφρυνσης χρέους, αφού προστέθηκαν οι λέξεις «εάν χρειασθεί», που αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνείας.
 Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να βρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup και να αποφευχθεί το σενάριο της Συνόδου Κορυφής. Ομως, όπως έλεγε σήμερα οικονομικός υπουργός, δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την τακτική του... "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Με "γαλλικό κλειδί"
Η ελληνική αποστολή προσέρχεται στην αυριανή συνεδρίαση με σαφή θέση πως μια βελτιωμένη πρόταση για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη (γαλλική πρόταση) θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των θεσμών.
 Παρότι δίνεται από τις Βρυξέλλες η εντύπωση ότι στο αυριανό Eurogroup δεν υπάρχουν πολλά να συζητηθούν και είναι ήδη αποφασισμένα τα βασικά σημεία της απόφασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στην πραγματικότητα θα δοθεί  διπλωματική «μάχη» για την πολιτική διάσταση των αποφάσεων για το χρέος.
Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους, στις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν η Γερμανία και το ΔΝΤ, σημαντικό ζητούμενο είναι το πώς θα διατυπωθεί σε μια παράγραφο η πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ να λάβουν όλα τα μέτρα που θα χρειασθούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.